Пенка Никова и Илия Желев с изненадваща изложба в галерия "Аспект" - Пловдив

10.10.2017
Снимка 1

 

Галерия "Аспект" - Пловдив

представя

Пенка Никова и Илия Желев

изложба живопис и скулптура

Откриване: 11 октомври 2017 от 18.00 часа

 

Изложбата

На 11-ти октомври откриваме една различна изложба със скулптури на  Пенка Никова и живопис на  Илия Желев. Двамата не за пръв път се изявяват заедно, но това е първото им съвместно участие в галерия Аспект. Никова и Желев са представители на едно и също поколение. Макар и да работят в различни жанрове, те имат много общо като подход към изкуството и модерност на изразяване. Стиловете им се съчетават отлично,  и оформят една цялостна композиция без доминантни щрихи.

Пенка Никова

Пенка Никова представя десет бронзови пластики, отливани през последните месеци в очакване на изложбата. Те не са обединени от конкретна тема, а носят по-скоро общочовешки послания и характерния за авторката  ведър поглед към света; персонажите са както митични образи /”Леда и лебедът”, „Муза”/, така и обикновените хора около нас, заети със своите ежедневни проблеми /”Полет”, „Като птица”, „Настроение”/. Със своята прецизна изработка, с тънкото чувство за хумор и баланс, които влага в творбите си, Пенка Никова демонстрира високо ниво на овладяност на изказа и заслужено самочувствие. Въпреки че има реализирани значими монументални проекти, тя е по-известна с малките си пластики, най-новите от които публиката ще види на изложбата в Аспект. 

Илия Желев

Изненадата в експозицията идва от Илия Желев. След като в миналогодишната си изява той показа няколко експериментални платна, в настоящата изложба е заложил изцяло на новия си стил. Няма ги пъстрите ярки живописни композиции, те са напълно изместени от платна тип „колаж”, от странни мозайки, оформящи фигури и дори портрети. Заиграването на художника с модерни и нетипични техники е довело до разгръщане на напълно различна стилистика в новите му картини. Те са динамични, многопластови, детайлни и обобщаващи, но най-вече модерни в добрия смисъл на думата. Платната са вихър от образи, лица, фигури, сгради и какво ли още не, от тях звучи джаз от тромпета на Сачмо, преплетен с бунтарския характер на улични артисти като Алекс Монополи. Новите картини на Желев са различни от тези, с които публиката го асоциира; различни, но в същото време разпознаваеми за неговия стил - дребният растер, изведените до знаци символи, композициите, напомнящи пъзел не оставят съмнение за авторството.

През октомври   

Месец октомври в галерия Аспект ще Ви представи симфония от цветове и форми, подходяща, както за ценителите на изкуството, така и за тези, които просто искат да внесат светлина и веселие в есенните дни. Посетителите на галерията ще могат да се порадват на прецизно изработените скулптури на Пенка Никова и многопластовите платна на Илия Желев до 6-ти ноември. Заповядайте на откриването на изложбата на 11ти октомври (сряда) в 18:00 часа и нека заедно сложим началото на есента в компанията на стари приятели и ново изкуство.

 

 Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics