по заглавие   по съдържание

STATIONS - изложба концептуален моден дизайн в САМСИ

06.11.2017
Снимка 1
САМСИ-Софийски арсенал музей за съвременно изкуство
и
Дизайнерска платформа „Иван Асен 22” 
 
представят
 
„STATIONS” 
 
изложба концептуален моден дизайн
 
9 ноември 2017 - 9 декември 2017
 
 Откриване: 9 ноември 2017 от 19.00 ч.
 
   САМСИ, бул.Черни връх 2
 
 
STATIONS е третият концептуален проект на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“. Успехът на първите проекти „XXSofia“ и „1,5 км …“ е безспорен. Освен многобройната публика, посетила изложбите в „Гьоте институт“ и САМСИ, двата модни филма, съпътстващи изложбите, получиха редица номинации и награди на престижни фестивали за моден филм в целия свят.
 
Новият проект на „Иван Асен 22“  включва въздействаща върху сетивата ни пространствена инсталация с дизайнерските модели и прожекция на моден филм. Събитието се осъществява с подкрепата на Vivacom ARThall и Esthederm и на ABSOLUT.
 
STATIONS
 
STATIONS проследява и интерпретира глобалната тенденция МУЛТИЛОКАЛИЗЪМ и проучва нашата създадена чрез опит и преживявания на различни точки по света идентичност с изразните средства на концептуалната мода, моден филм и изложба-пространствена инсталация.
 
Какво е усещането да си наравно у дома на няколко места по света? Или на това да се изгубиш между спирките? 
 
„Вкъщи” е навсякъде и никъде.
 
Пътуването! Днес то е толкова постижимо, може да се случи бързо и да ни отведе до по-близки или най-далечни места. Пътуваме от любопитство към непознатото, от стремежа за откъсване от всекидневието или в търсене на същинската си идентичност, в опит да разберем самото си съществуване. 
 
Напускането на едно и достигането до друго място: Какво е усещането да си чужд и да нямаш твърда почва под краката си? Кога започваш да се чувстваш „вкъщи”? Как влияе пътуването и местата, през които преминаваме и които обитаваме за по-кратък или по-дълъг период от време, върху изграждането, размиването, препроектирането и новоконструирането на идентичността ни?
 
И ако пътуването е търсене, а спирката – престой  за определено време на място, което отвежда до друго, какво тогава е домът?
 
Домът е спирката, на която се чувстваш „на място”,  независимо дали там се задържаш най-дълго или към която се завръщаш най-често. Домът е намирането. Той може да бъде преносим, да бъде чувство, човек, които носиш със и в себе си по пътя; да бъде конституиран навсякъде, изграден посредством конкретни материални неща (лични предмети) или пък спомени, усещания. Научаваш се да го разпознаваш и оценяваш чрез пътуването. И разбираш, кога и къде си „у дома”: там, където  си себе си. Принадлежащ – към нещо, някого или средата.
Тези аспекти определят тематичната структура за разработката на дизайнерските модели, концепцията на филма и визуалната среда на изложбата.
 
(Нели Митева, куратор)
 
Медийни партньори: GRAZIA, ELLE, elle.bg, Fashion Inside, DIVA!, ВИЖ-София, програмата, VIEW Sofia, webcafe, Style inspiratrice, Ana's Handbag, обедна почивка

Работно време САМСИ: вторник-неделя 10:00-18:00 ч., почивен ден: понеделник
 
 
Артистичен екип
 
Изложба:
-          идея и куратор: Нели Митева
-          концепция и реализация: Александър Гергинов, Момчил Тасев, Нели Митева
-          концептуален моден дизайн: Антония Пашова, Александър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Милена Начева, Наталия Живкова, Нели Митева, Силвия Цветанова, Станислава Димитрова, Цветалина Атанасова
-          фотография: Боряна Пандова, Васил Танев
-          графичен дизайн: Боряна Драганова
-          пространствен дизайн: Момчил Тасев, Александър Гергинов
 
Филм:
-          камера и монтаж: Боряна Пандова
-          с участието на: Ирмена Чичикова
-          стайлинг: Александър Гергинов
-          грим и коса: Алина Манова
-          движенческа част: Ками Манс
-          музика: Twisted Keyborg
 
За допълнителна информация:     
Нели Митева, 0888 399506, nelmit@yahoo.de

 

Информация: Ваня Кубадинска, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics