Приказка за Грозната кралица

03.01.2018
Снимка 1

Редакцията предлага няколко примера за обикновени жизнени ситуации, идеално подходящи за направата на малки философски комикси. Не трябва да се мисли, че творбата трябва да е нещо сложно и много завършено. В миналото българските комикс артисти не са усложнявали задачите си, а са разказвали за някаво събитие. Ако модернизираме метода на Леонардо да Винчи, с който записвал видяното и чутото, може да се съставят примери от обикновени жизнени ситуации подходящи за комикс композиции.

Както при всеки разказ и при идеята за комикс, преди всичко е необходим сюжет. За търсенето на сюжет не е необходима експедиция в далечни страни. Удивителното е винаги около нас. Може да се разкаже картинна история от ежедневната практика, прочетеното, срещи с приятели, разходки и дори посещения в музеи. Когато историята е готова, се пише нейното резюме - съдържанието в три реда. На жаргона на комикс сценаристите това се нарича синопсис (сюжет).

Често се случва така, че не се знае какво да се нарисува. В помощ може да дойде личният дневник. Добре е да има седмично разписание на местата, които може да се посетят в един или друг ден, за да се почерпи идея за комикс. Например: в понеделник - аптека; вторник - ресторант; сряда - фризьорски салон; четвъртък - кафене за пушачи; петък - мол с кино салон и т.н.

Сега, когато отварям личния си дневник, за да търся идея за комикс, от бележките си спомням разказа на един съвременен Савонарала в неделен ден от 1990 г.:

"Имало една кралица, която вследствие на боледуване от сипаница, лицето й било обезобразено. В цялата страна никоя жена не била така отвратително грозна като нея. Това безкрайно озлобявало кралицата, особено когато някакво красиво лице се мернело пред очите и. За нейни прислужници и съветнички били избирани най-грозните от кралството. Всички огледала в двореца били изпочупени, за да не зърне кралицата своята грозота".

Разказвайки тази приказка като комикс, артистът може да насочи поуката в различни области на живота. Напр. държавната система, отвратително обезобразена от водачите, верни на свои корупционни възгледи. Грозният лик всеки го вижда, само те не могат, защото са строшили огледалата. Читателят на комикси ще започне да си мисли: ще продължаваме ли търпеливо да гледаме своята "Грозна кралица" или е крайно време да вземем скалпела и извършим пластична операция, за да й се възстанови блестящият образ. 

От редакцията на "Диаскоп"

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics