ЕксЛибрис Презареждане 3 в Арт Галерия Ларго, Варна

09.02.2018
Снимка 1

Арт Галерия Ларго представя

ЕксЛибрис Презареждане 3

сборна изложба – графика със специалното участие на

Петър Лазаров, Петър Чиновски и Христо Керин

12 февруари 2018 – 12 март 2018 

Откриване: 12 февруари 2018 от 18.30 часа

 

В първата за 2018 година изложба Арт Галерия Ларго ще представи на вниманието на ценителите една прекрасна колекция графики на художници от цял свят, участници в организираните от галерията през 2014 и 2016 годинаиздания на Международен Екслибрис Конкурс Варна. В двете досегашни изданиянад 400 художници от над 50 държавиизпратиха общо над 1400 творби за участие.От тях в двете представителни изложби и каталозибяха показани 333 екслибриса на 210автори от България и света. Затова галерия Ларго, в стремежа си да направи достояние на публиката и друга част от прекрасните творби от конкурса, вече за трети път организира изложбата „Екслибрис Презареждане“, в която включва непоказвани творби от фонда на биеналето.

Изключителниекслибриси, изпълнени в различни графични техники – офорт, литография, мецотинто, акватинта, полимерна гравюра, линогравюра, дървогравюра, ще бъдат експонирани на вниманието на варненската публика за един месец.В изложбата включваме творби на българските художници Иван Матеев, Людмил Методиев, Стефани Костадинова, на Олга Самосюк от Русия, на на Марияна Мирошниченко от Украйна, на Ю-Вен Лин от Тайван, Херман Ромел от Германия, на Марчела Миранда от Аржентина и още над 20 творци от цял свят.

По покана на галерията специално участие в това издание на „Екслибрис Презареждане“ ще взематтрима изключителни български художници –Петър Лазаров, Петър Чиновски и Христо Керин.

След дълги години живот и работа в чужбина от скоро Петър Лазаров се е завърнал в родината си и за радост на почитателите на графиката ще го виждаме все по-често в българските изложбени салони. Роденият в Пловдив художник е лауреат на десетки престижни награди в областта на графиката и екслибриса от международни форуми в Холандия, Велокобритания, Китай, България. Илюстрира ръчно отпечатани, библиографски издания на книги с поезия на Омар Хайам, Хайнрих Хайне, Рутхер Копланд, Кристос Гианакос. Една от тези книги – «Сянка от пеперуда», в съавторство с варненската художничка Емануела Цонева, по нейни стихове, беше представена в галерия «Ларго» през 2013-та година. В настоящата изложба Петър Лазаров ще покаже най-новите си работи – гравюри, създадени през 2017 и 2018 година. Варненската публика първа ще се наслади на част от цикъла от дванадесет творби, посветени на подвизите на Херкулес, върху които именитият ни художник в момента работи.

Вторият от специално поканените автори е младият варненски художник Петър Чиновски. Талантливият график спечели награди и в двете издания на Международен Екслибрис Конкурс Варна. През 2014-та журито му присъди наградата за млад автор, а през 2016-та Чиновски получи Поощрителна грамота. В настоящата експозиция ще видим осем от най-новите екслибриси на твореца, създадени в последните две години.

Третият специално поканен автор е Христо Керин, който беше член на журито във второто издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Носителят на над тридесет международни приза е изключително търсен от колекционерите на екслибрис автор, преподавател и Ръководител на катедра графика във Факултета по изящни изкуства на Великотърновския университет «Св. Св. Кирил и Методий». За настоящата изложба освен няколко екслибриса и малки графики, създадени през 2017-та година, Керин изпраща и три по-големи графики, изпълнени в любимата му напоследък техника мецотинто.

Повече снимки от новата изложба можете да видите на www.largogallery.com и в сайта на Международен Екслибрис Конкурс Варна на www.exlibris-competition-varna.org. Очакваме ви на откриването на 12 февруари, понеделник, от 18:30 часа в галерия „Ларго“ на ул. Хан Крум №8. Изложбата продължава до 12 март.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!