"От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации": "Баня старинна" отваря врати като част от ГХГ - Пловдив

16.03.2018
Снимка 1

 

Залите за съвременно изкуство „Баня Старинна“ към Градската художествена галерия  отвориха врати с началото на една различна от обичайните изложби експозиция, наречена  „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“. Изложбата е част от  голям международен проект, който проследява взаимодействията между две цивилизации на нашия континент – тази на Ориента и европейската. Неговата цел е да покаже, че културните влияния на Изтока продължават да бъдат част от нашия съвременен европейски живот.

 

Проектът

Проектът се осъществява с подкрепата на програма „Култура” на Европейската комисия. Водеща организация по проекта е „Темпора®” – Брюксел – организация с впечатляващ опит в големи международни експозиции в различни градове на Европа и по света, с партниращи институции от седем европейски държави – Германия, Франция, Белгия, Италия, Босна и Херцеговина, България. От българска страна партньор по проекта е Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.            

Паралелите между трите световни монотеистични религии от дълбока древност, както и междукултурния диалог на Европа и страните от Близкия изток и Северна Африка в течение на векове (Авраамово наследство, Андалусия, Османската империя, колониалното господство) описа в експозето си при откриването доц. Николай Вуков от ИЕФЕМ – БАН, българският ръководител на поректа. Директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков потърси в изложбата съвременните проекции на културните и религиозни взаимодействия, опознаване и толерантност между Изтока и Европа.

Заместник-кметът на Пловдив по култура и туризъм Александър Държиков поздрави организаторите и домакините за интересната изложба, с която по толкова впечатляващ начин отваря врати за нов активен творчески живот старинната сграда, паметник на културата от 16 век. Той изрази убеждение, че Баня Старинна ще се превърне в сцена на значими артистични събития. Приветствие към гостите поднесе и Радост Иванова, заместник-директор на фондация „Пловдив 2019“. А след официалната част на вечерта основният организатор при реализацията на интерактивната експозиция Росица Охридска - Олсон поведе гостите на музикално пътешествие из епохите и културите. С помощта на прекрасните музиканти от квартет Куатро под купола на старинната османска постройка прозвучаха композиция от 12 век (Al Qantarah Sicilian), както и опуси от класически западноевропейски и руски композитори, интепретирали темата за Ориента. 

Изложба е достъпна за посетители всеки ден между 10 и 19 часа до 27 май.

В България проектът е фокусиран върху изкуствата, науките, ежедневието, гастрономията и архитектурата като културно наследство. Тези елементи на културата могат ясно да се проследят и в обратната посока – европейските влияния в северноафриканските колонии, културните и духовни миграции между континентите и въздействието, което всички тези обмени продължават да имат върху ежедневието на европейците. Изложбата, както и конференцията,  имат не само цел да покажат как културата има силата да формира бъдещето на европейския континент и на неговите непосредствени съседи, но и да се превърнат в истински прояви на културната дипломация в действие.

Богатата програма както за откриването в Пловдив, така и за бъдещите събития, съпровождащи изложбата („Пътешествие из вкусовете“, „Пътешествие из музиката и образите“, лекции, кръгли маси, дегустации и други) ще бъдат публикувани на страниците на изложбата във Фейсбук и на официалната уебстраница: andalusiaorient.com

Изложбата може да бъде разгледана в „Баня Старинна“  – Пловдив от 16 март до 27 май 2018 г. След това след тя заминава за град Балчик до края на август. След десетмесечния си престой в България, изложбата ще бъде показана в Сицилия до края на октомври 2018 г.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!