Документална и портретна фотография на Мери Елън Марк в СГХГ

22.03.2018
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия

представя

МАЙСТОРИ НА ФОТОГРАФИЯТА

МЕРИ ЕЛЪН МАРК

27 март 2018 – 22 април 2018

Откриване: 27 март 2018 от 18.00 часа

 

Мери Елън Марк

МЕРИ ЕЛЪН МАРК e един от флагманите на документалната и портретна фотография, която в продължение на пет десетилетия пътува по всички краища на света, за да отразява културни и субкултурни проблеми и явления, голяма част от които с висока степен на хуманизъм. Изложбата й в Сoфия ще включва над 40 черно-бели фотографии  от сериите – “Streets of the Lost” (фотоесе за бездомните деца в Сиатъл), портрети и кадри от снимачните площадки на култови филми, “Attitude” (Пози) и “Indian Circus” (Индийски цирк), както и документалните й филми “Prom”, “Twins” и “Indian Circus/Amazing Plastic Lady”.

Марк приживе е призната за един от най-уважаваните и влиятелни фотографи в света, не само заради детайлните си изследвания, фокусирани върху живота на маргиналите в обществото, но и чрез особения си поглед към едни от най-големите имена в артистичния свят. Пред обектива на Мери Елън Марк застават Марлон Брандо, Джони Деп, Федерико Фелини, Джеф Бриджис, Сара Джесика Паркър и много други, като в същото време тя документира мисии на Майка Тереза, минава зад завесата на едни от най-големите индийски циркове, отразява начина на живот в отделение за душевноболни жени в САЩ... Фотоесето й за избягали от домовете си деца в Сиатъл се превръща в основата на номинирания за Оскар филм „Streetwise“, чийто режисьор и оператор е нейният съпруг, Мартин Бел.

В допълнение към работата си, в продължение близо на 30 години Мери Елън Марк води фотографски уъркшопове (или курсове), а професионалните й разсъждения са включени в една от последните й книги - „Mary Ellen Mark on the Portrait and the Moment“. Автор е на 21 книги, множество изложби, публикува фотоесета и портрети в издания като „LIFE“, „New York Times Magazine“, „The New Yorker“, „Rolling Stone“ и „Vanity Fair“.

Мери Елън Марк е носител на множество отличия, сред които наградата за цялостно творчество в областта на фотографията на Къща-музей „Джордж Ийстмън“ през 2014 г., както и наградата за изключителен принос към фотографията на Световната фотографска организация и много други.

Отворена лекция на 28 март 2018

Фотографиите пристигат у нас от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, ден след откриването на изложбата. Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света.

Изложбата е част от платформата “Майстори на фотографията” - издание IX, която се осъществява от фондация “Мусиз” и фондация “Америка за България” в партньорство с VIVACOM и Софийска градска художествена галерия, подкрепена от Столична Община.

 

Наименования на фотографиите:

Мери Елън Марк © Плъха и Майк с пистолет, 1983

Мери Елън Марк © Федерико Фелини на снимачната площадка на "Фелини Сатирикон", 1969

Мери Елън Марк © Джеф Бриджис на снимачната площадка на „Американско сърце“, 1991

Мери Елън Марк © Уди Алън на балкона на жилището си, Манхатън, 1979

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!