"Небесно куче" на Захари Каменов в СГХГ

23.04.2018
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия

представя

Захари Каменов

НЕБЕСНО КУЧЕ

живопис и теракота

27 април 2018 – 27 май 2018

Откриване: 27 април 2018, петък, 18.00 часа

 

Изложбата е структурирана като изследване на общочовешката  представа за корените, генетичната памет и първичния импулс за описание на света, носещ в себе си магичната универсалност на знака.

Произведенията, вдъхновени от неолитното изкуство, боравят с пластове от съвременността, като съчетават в едно абстрактна образност и разпознаваеми детайли. Докосвайки се до символното богатство и геометрията на праисторическите изразни средства, те търсят синтетичен образ на времето и на човешкото присъствие, запечатано в него.

Богатият живописен език на автора превежда с лекота архаичните символи до актуални в своята пластика, естетика, и философия обобщения.

В експозицията, създадена от автора специално за пространството на СГХГ, участват 30 живописни творби. Те се допълват от три цикъла теракота, внасящи усещане за сетивност, автентичност и първична жизненост.

Изложбата е придружена от каталог.

 

„Всички форми на неолитните изображения по света съчетават в живописни ансамбли три големи категории: геометрични мотиви или абстрактни знаци, животни и човешки фигури. Това тематично и техническо единство на праисторическото изкуство крие едно възхитително символично богатство. Именно то ме мотивира да интерпретирам и създам този цикъл от живопис и теракота, озаглавен Небесно куче.“

Захари Каменов

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.