Награди в Трети международен екслибрис конкурс Варна 2018

09.08.2018
Снимка 1

Награди в

III-ти Международен екслибрис конкурс

Варна 2018

 

На 08 август 2018 г. в Арт Галерия Ларго в присъствието на много гости – ценители и художници, беше тържествено открито третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. На церемонията бяха обявени победителят в конкурса и наградените автори и бяха връчени наградите на присъстващите творци.

Награди

Носител на Първа награда в конкурса е световното име в областта на екслибриса, украинският художник Олег Денисенко. Той получава парична премия в размер на 500 евро и покана за самостоятелна изложба в галерия Ларго по време на следващото издание на конкурса през 2020-та година. Втора награда журито присъди на Гюнтер Хубер от Чешка Република, а Трета награда на Истанбулско Екслибрис Общество без колебания беше присъдена на известният български график Румен Нечев. В тазгодишното издание Наградата за млад автор отива в Китай при 23 годишния Зинтин Ли. Сдружението на художниците – Варна присъди своята награда – плакет и грамота на Константин Калинович от Украйна. За втори път беше присъдена Награда на журито - специално създадения от Димо Миланов екслибрис на конкурса и неин носител е Аусра Капските от Литва.

Наградата за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков отива при 68 годишния италиански художник Иво Мозеле. В това издание бяха присъдени и две спонсорски награди в размер на 300 евро всяка. Първата от тях - Наградата на Галерия Ларго е за Уляна Турченко от Украйна. Втората е на Архитектурно студио Дизарх и се присъжда на Румен Нисторов от България. Журито отличи с Почетни грамоти девет изявени автори от цял свят – Десислав Гечев и Христо Найденов от България, Кун Уанг от Китай, Жан Лейн от Финландия, Луиджи Казалино от Италия, Анна Трояновска от Полша, Юрий Ноздрин от Русия, Йоланда Карбахалес от Испания и Сергий Храпов от Украйна. Осем млади автори бяха отличени с Поощрителни грамоти – Фьодор Шурмельов от Беларус, Петър Чиновски и Зоран Мише от България, Мирослав Хлинка от Чешка Република, Юеяо Цинан и Уенси Уанг от Китай, Павел Делекта и Камил Коцурек от Полша.

Изложбата със селектираните в трети Международен Екслибрис Конкурс Варна творби може да бъде разгледана в галерия Ларго до 08 октомври. Следващите събития от съпътстващата програма на конкурса са през през месец септември. От 5 септември варненци и гостите на града ще имат удоволствието да видят една изключително престижна изложба с екслибриси от колекциите на Италианската Екслибрис Асоцоация, на Арт Форум Xotaris и от фонда на Международния екслибрис конкурс „Библиотека Бодио Ломнаго” в едноименния италиански град. От 20 септември отново в зала 2 на галерията ще бъде експонирана самостоятелна изложба – графика на великолепния украински художник Константин Антюхин, член на международното жури на конкурса. Входът за събитията е свободен.

Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org.

Арт Галерия Ларго благодари за подкрепата на

Ларгонет ООД, Община Варна, Истанбулско Екслибрис Общество, Верига ресторанти Годзила, Архитектурно студио Дизарх, Сдружение на художниците Варна, НУИ „Добри Христов“ - Варна, НЧ „Просвета 1927” – Варна, Българско Национално Радио – Радио Варна и Морето.нет – Сайтът на Варна

 

Информация: Нели Вълчева, Изпълнителен директор

                        Международен Екслибрис конкурс Варна

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.