по заглавие   по съдържание

"Кутия с негативи" - фотографският архив на Галина Йотова в Национална галерия, София

03.09.2018
Снимка 1

Национална галерия/Софийски арсенал –

Музей за съвременно изкуство

Ви кани на изложба

Кутия с негативи

Откриване: 4 септември 2018, вторник, 18.00 часа

САМСИ, бул. „Черни връх” №2, София

 

"Кутия с негативи" представя фотографския архив на Галина Йотова, която е снимала художнически акции, фестивали и изложби от края на 80-те години на ХХ до началото на XXIвек в  България.

 

Какво има в тази кутия?

Филми с първите акции на групa художници и приятели около изкуствоведа Димитър Грозданов.

Филми от фестивала„Процес – Пространство” от създаването му през 1992 до 2002 година.

Филми и отделни кадри от акции, снимани от неизвестни лица, но дадени преди години и съхранени от Галина Йотова.

По време на сканирането и дигитализирането на негативите се появяват нови, които забравата е забутала по ъглите на шкафове и чекмеджета.

Това са репетиции в Куклен театър „Дора Габе“, гр. Толбухин (сега гр. Добрич) от сезон 1987/1988: постановки на Стефан Москов с Мая Новоселска, Кръстю Лафазанов и други актьори.

"Кутия с негативи" е част от живота някога, но е  и среща с историята на изкуството в България, която с отдалечаването си неминуемо губи от яркосттана спомена, но ни връща увереността в силата на въображаемото минало. 

„Фотографският образ в този смисъл е повод за активиране на паметта, но не и определител на нейното съдържание“ – казва проф. Цочо Бояджиев в книгата „Философия на фотографията“.

 

Така фотографията в Кутия с негативи не балсамира време, а реставрира  питания. Задава въпроси, които никога нямат само един отговор. 

Кутия с негативи е малка, ное възможност да предизвика една по-различна интерпретация на периода, да осветли имена и личности, които са създали и белязали пътя, наречен „съвременно изкуство в България”. 

Изложбата Кутия с негативи е финалният кадър от дарението на Галина Йотова за Националната галерия.

За повече информация: Надежда Джакова, 0879834030, sofiaarsenal-mca.org

 

Информация: Ваня Кубадинска, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.