Природата през погледа на младата художничка Ваня Годжелова в галерия Аспект, Пловдив

22.09.2018
Снимка 1

Галерия Аспект

представя

Ваня Годжелова

изложба живопис

                     26 септември  2018 – 16 октомври 2018

Откриване: 26 септ. 2018 от 18.00 часа

 

На 26 септември в галерия Аспект своята първа самостоятелна изложба в Пловдив открива младата художничка Ваня Годжелова. На фона на все по-оредяващите редици на стойностни млади творци в областта на изобразителното изкуство, нейното присъствие в е като глътка свеж въздух. Възпитаничка на АМТИИ и ентусиазиран учител, Ваня през последните няколко години настойчиво и категорично отстоява своето място в гилдията. През 2015 г. тя получи втора награда от Конкурса за млад автор, организиран от галерия Аспект, но първият й сериозен пробив е поканата и участието й в миналогодишните Есенни изложби в Стария град.

Днес, понатрупала опит и самочувствие, художничката е готова да се изправи пред взискателната пловдивска публика с двадесетина платна, мислени и създадени от нея специално за пространството на галерията.

„Най-често в живописта ми акцент е природата. Обичам спокойствието, което създава в мен тя, обичам невероятните гледки, които разкрива. Природата е изключителен майстор на цветове, нюанси и контрасти, остава само да се вгледаш в нея и тя дава готови шедьоври, ако успееш да се абстрахираш от цялото напрежение, което ни е обзело тук, в града. Природата е единственото нещо, което има смисъл да оставяме да оказва своето влияние върху нас. Показала съм я, такава, каквато я чувствам, пречупена през моето светоусещане“ – споделя Ваня.

Тя не крие своето пристрастие към творчеството на немските импресионисти и фовистите и това е видно в пулсиращия колорит на картините й – силни контрасти, чисти и ярки цветове, експресивен начин на работа. Пречупени през нейното възприятие, цветовете на природата достигат своя предел, сияят, искрят и превземат погледа и въображението  Освен пулсиращо-цветните пейзажи, които помним от Есенните изложби и участията й в общи изложби, за пръв път тук Ваня представя едно различно направление: мащабни платна на цветя в хиперболично едър план, въздействащи по-скоро като настроение, отколкото като  конкретика. Постигайки чисто декоративно звучене, тези картини излизат от рамката на предметността  и биват възприемани изцяло сетивно. Играта на цветовете, изведената до крайност яркост, това, че съзнателно художничката избягва да затваря платната си в рамка, създават у зрителя освежаващото чувство за свобода и простор, витализират и обживяват пространството. Ваня не крие предпочитанието си към големите формати, но в експозицията присъстват и средни по размер картини, приканващи публиката да отнесе със себе си у дома частица от жизнерадостния свят на художничката.

Изложбата се открива на 26 септември /сряда/ в 18.00 часа и ще бъде на разположение на пловдивчани до 16 октомври.  

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.