по заглавие   по съдържание

Среща с босненския писател Веселин Гатало в Литературен клуб "Перото", НДК

22.10.2018
Снимка 1

Издателство "Наука и изкуство"

Ви кани на среща с

писателя Веселин Гатало (Босна)

и "Аз съм куче... И се казвам Салваторе" 

23 октомври 2018 (вторник) от 18.30  в Перото, НДК

С участието на Русанка Ляпова - преводач

Представя: доц. Йордан Ефтимов

 

Веселин Гатало гостува в София във връзка с европейския проект "Новите лица на литературна Европа" на издателство "Наука и изкуство". Пише поезия, проза, пиеси, публицистика. Носител е на редица литературни награди. Активен журналист и блогър. 

Книгата му "Аз съм куче... И се казвам Салваторе" е драматизирана, по нея е направен и анимационен филм.

 За книгата

Книгата "Аз съм куче... и се казвам Салваторе" (2005) е забавен и трогателен разказ за света на хората през погледа на кучето Салваторе. Героят на романа си спомня за своето раждане, игри, за живота и смъртта като неотменна част от всевластната война, бушуваща в Югославия. Макар картините да са в нюансите на сивото, заради неспособността на кучетата да различават цветовете, те са многократно по-богати на емоции от черно-белия свят на хората. В петдесет и девет хронологично подредени разказчета се ниже история за страдания, радости, помъдряване, саможертва, изоставяне, преданост, борба, раздели и смърт.  И водеща в нея е безмерната обич  на кучето Салваторе към едногодишното момиченце Ташка, обич, която убедително ни внушава да бъдем по-добри хора в своя човешки живот. Приканва ни да сме последователни в онова, което правим и обичаме, както умеят само добрите, предани, умни и благородни кучета.

За автора

Веселин Гатало (1967) е роден в Мостар (Босна), където живее и до днес. Учи машинно инженерство в родния си град, но заради войната в бивша Югославия прекратява следването си. Дебютира с поезия – стихосбирката му Времето на месинговите перли (1998) е отличена с наградата „Алекса Шантич”, а по-късно пише и проза, пиеси,статии. Носител е на редица литературни награди като приза„Зоро” за най-добър сборник разкази за Рамбо, Горския и Онзи Третия(2005); наградата за най-добър хърватски научно-фантастичен роман  за Гето (2006); „Сигидруг“ за най-добра монодрама за деца за Аз съм куче... и се казвам Салваторе(2011) и др. Гатало има активно присъствие в медиите, води свои рубрики, прави критически коментари по обществени и социални въпроси.  Сътрудничи на низ издания на територията на бивша Югославия – от мостарския седмичник „Република“, през хърватското списание за литература „Зарез“, сръбския „НИН“, „Слободна Босна“, „Азра“, уеб порталите „Бука“, „Блиесак“ и „Поскок“, до френското издание „Hopala!“ и чешкото „Kartki“.

 

Информация: Августа Манолева - PR, Перото НДК

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.