Зимни пейзажи, натюрморти и птици на Иван Христов-Грога в галерия Аспект, Пловдив

10.11.2018
Снимка 1

Галерия Аспект

представя

Иван Христов - Грога

изложба живопис

13 ноември 2018 - 04 декември 2018

Откриване: 13 ноември 2018 от 18.00 часа

 

На 13 ноември 2018 Иван Христов-Грога ще открие своята тринадесета самостоятелна изложба в галерия Аспект.  През ноември 2006 г. напълно непознатият за пловдивчани художник за пръв път представи своите картини, изпълнен с респект към публиката в града под тепетата.  Оттогава в края на всяка година не просто гостува с изложба в галерия Аспект, но и се среща със своите фенове, защото за тези тринадесет години Грога успя да създаде голям кръг верни почитатели и купувачи, които с нетърпение очакват всяка негова изява.

В тазгодишната изложба са включени всички 22 картини, нарисувани от художника през изтичащата година с идеята, както вече е традиция, да бъдат представени в Аспект. Макар и да навърши достолепните 76 години, той работи активно и не отстъпва от високите си естетически критерии и прецизния си хиперреалистичен стил, посвещавайки на всяко платно толкова  усилия и време, колкото са необходими за съвършен резултат. В преобладаващо малък и среден формат експозицията обединява така любимите на твореца зимни пейзажи, натюрморти и портрети на птици. На тъмен или преливащ фон в сюрреалистичните натюрморти изпъкват странно плуващи в пространството зрели дюли, съвършена по форма и цвят червена ябълка се носи из черно звездно небе, самотна роза и огромен лилиум са претворени с невероятна точност върху черна основа. Приказните зимните пейзажи по парадоксален начин съчетават студения зимен колорит с усещането за уют и топлина, а птичите портрети са просто невероятни с умението на художника да пресъздаде човешки емоции и качества в образите на птиците:  весели и закачливи, горделиви или срамежливи, зловещи или радостни, всеки един портрет носи свое настроение и послание. 

Откриването на изложбата е на 13 ноември, вторник, в 18.00 часа и ще може да бъде видяна в галерия Аспект до 4 декември.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.