АУФТАКТ: Шест фотографии на Яна Лозева показват образи на жени със силна и запомняща се индивидуалност

05.06.2023
Снимка 1

Националната галерия представя

Яна Лозева

АУФТАКТ

8 юни – 28 октомври 2023

Вернисаж: 8 юни 2023 от 17.00 до 19.00 часа

Къща музей "Вера Недкова"

Стартирала през 2019, програмата „В дома на Вера Недкова“ продължава представянето на съвременни автори паралелно с картините на художничката. Разположени в уютната атмосфера, белязана от интелектуалното и творческо присъствие на Вера Недкова, шестте фотографии на Яна Лозева показват образи на жени със силна и запомняща се индивидуалност.

На пръв поглед несъвместими в творческите търсения и похвати, фотографиите си кореспондират по елегантен начин с живописните произведения в интериора на музея. „Търсехме изразност, не толкова външна, колкото вътрешна“, споделя за своето изкуство Вера Недкова в спомените си. В ранните си творби тя се вълнува от портрета и неговото изобразяване по нестандартен начин в изчистено от детайли пространство.

Правени през последните две години, фотографиите са запечатали кратки и неуловими мигове и състояния на портретуваните. Женските образи сякаш потъват акварелно в пространството, с размитите си контури и преходи между черно и бяло. С изострена наблюдателност Яна Лозева се интересува от загадъчността на обикновеното, от момента на изпуснатия контрол и онази специфичност на „изтървания“ кадър, който се промъква необяснимо и незабележимо и лежи в основата на изложбата „Ауфтакт“.

За повече информация:

Диана Драганова-Щир, куратор на изложбата

0879 147 681

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.