Христина Панджаридис: "Хайку на три гласа"

20.01.2015
Снимка 1

Христина Панджаридис за "Кибритени лодки" - хайку на български, руски и английски от Весислава Савова, Дарина Денева и Диляна Георгиева, изд. Пергамент 2014

 

"Кибритени лодки" – елегантна и загатваща пътувания корица. Пътувания през уж обикновения необикновен свят на хайкуто. Който е чел или писал хайку ще бъде изкушен да разтвори книгата. Ще бъде осветен с краткостта и свежестта на думите. Ще запомни тристишия. Със сигурност ще си подчертае, ще се любува на откритията, ще се усмихне или затъгува, ще научи наизуст, ще следи следващите изяви.

Защо всяка авторка е представена с по 33 творби. Христовото число, средната възраст на трите, делимо на три... или не улучих от три опита, не знам, но приемам избора им. Числото и за мен е специално и незабравимо.

Три женски гласа: Диляна Георгиева, Дарина Денева и Весислава Савова отключват своята реалност, правят ни спътници на техния път. Три различни тоналности, теми, интерпретации на света. Три подадени ръце за излизането на книгата, за разпръсването на нови семена сред четящите.

Три женски гласа: съзвучно трио, без излишества, искрено и докосващо.

За колебаещите се да посегнат към книгата предлагам игра. Избирам думата "вечер".

   Диляна Георгиева

   лятна вечер
   след концерта на групата
   запяват щурци
 

  Дарина Денева

   юлска вечер
   отстрани на пътя
   половин луна
 

  Весислава Савова

   скучна вечер
   рецитирам му стихове
   наум
 

"Кибритени лодки" се носи към брега на читателите. С попътния вятър на желанието да се погледне от друг ъгъл на ежедневието, да се придаде смисъл на незабележимия детайл.

 

Още хайку от книгата "Кибритени лодки" в Диаскоп:

Весислава Савова: "...някой е настъпил пеперуда"

Дарина Денева: "спомени...дýши къщата стара лоза"

Диляна Георгиева: "оголени хълмове..."

 


 

редактор: Христина Мирчева