Лаура Димитрова и "Сто начина да кажеш ДА" в галерия "Резонанс"

14.04.2015
Снимка 1

Календар на изложбите в Пловдив

 

Галерия "Резонанс" представя Лаура Димитрова с изложбата

                       "Сто начина да кажеш ДА"

                Откриване: 17 април 2015 от 18.00 часа

          Изложбата ще продължи до 13 май 2015 година.

 

Както някога в древността, когато орнаментът е изпълнявал не просто декоративна функция, а е имал смисловоопределящо значение, така го използва днес и Лаура Димитрова – независимо дали става дума за геометричен, флорален, зоо- или антропоморфен орнамент. Ключов за нейните работи е и проблемът за времето, решен обаче по типично постмодерен начин. Времето вече не е линеарно, всичко се случва тук и сега, всичко е възможно именно в този момент. Поради това и съвместяването на архаичната образност със съвременните изобразителни  похвати е съвсем естествено.

Централен образ в работите на Лаура са древните идоли, охранявали някога битието на човека, а днес превърнали се в символ на търсенето на собствените духовни корени. Идолът е заобиколен от вотивни животински фигури, сред които се откроява тази на коня – едно от основните свещени животни в индоевропейските митологии. В древните образи и в обръщането към народния календар, който фиксира цикличността на времето, художничката всъщност изследва съвременното през призмата на миналото. Вчера, днес, утре се сливат, личното и общочовешкото стават неразграничими.

Потъвайки в миналото, Лаура Димитрова всъщност намира себе си. Днес и тук.

Милена Блажиева

 

КОЯ Е?

Лаура Димитрова

Лаура Димитрова е родена на 12 януари 1958  в София.

Завършва специалност Текстил и мода при проф. Димитър Балев  в НХА, София, България през 1982 година. Член на СБХ.

Доцент по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ  в  катедра „Изобразително изкуство“, ФНПП на СУ „Св. Климент Охридски“.

През 2013 г. защитава докторат в СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Възпитателни функции на постмодерния орнамент“.

Лаура  Димитрова е художник, който се изявява  в различни области на съвременното изкуство – уникалния художествен текстил, колажа, рисунката, живописта и др.

Нейни творби са собственост на Дома на хумора и сатирата- Габрово; Общинската галерия – Лом; Общинската галерия – Вършец; ХГ – Велес, Македония; ХГ - Стара Загара; Музеят на портрета в Тузла, Босна и Херцеговина, Културния център на гр. Лесковац, Сърбия; Общината и  Народния университет в гр. Враня, Сърбия;  Общината на  гр. Велико Търново;  ХГ „Илия Бешков“, Плевен; Галерия „Остен“, Скопие, Македония, Cite internationale des arts, Париж, Франция; ХГ Русе; Музея на хумора в град Толентино, Италия; Дружеството на художниците в Пловдив; ХГ Монтана; галерия GEDOK, Мюнхен, Германия  и  др., както и  на различни частни сбирки в страната и  в чужбина.

 

информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив
                       ул. "Петър Парчевич" 14
 
 
Лаура Димитрова в "Диаскоп":
 

 


 

редактор: Христина Мирчева