НОВИ КНИГИ: Христина Панджаридис и "Някъде другаде"

03.06.2015
Снимка 1

 

В рубриката "Какво да четем?"

 

"Съжалявах за ябълките. Гордеех се с техния вкус. Стоях на дървото, докато кръвното ми се нормализира и дишах като жена, която е на път да изпрати любовта си по дяволите. Примирена и поруменяла от боя с ябълки, слязох, подсмръкнах силно и се сблъсках с надписа в банята. „Змия“, констатираше червилото с цвят карамел. Е, изненадите не спираха."

 

"Някъде другаде"... Къде? Романът на Христина Панджаридис няма да ви даде отговор на въпроса, но пък ще ви накара да си го зададете. Прочее, поне според мен, това е целта на добрата литература: да ни накара да се запитаме за неща, за които обикновено не се запитваме. Тук питането е за майчинството, но не само; питането е изобщо за отношенията между хората, какви могат да бъдат те и какви всъщност са. Оказва се, че почти никога не са съвършени, но то сякаш е нормално - там, където има емоции, съвършенството е илюзия. За илюзиите на емоциите без илюзия, но с емоция - това е романът на Христина Панджаридис "Някъде другаде".

И ако го прочетете, със сигурност ще разберете, че това другаде е всякога тук, просто трябва да имаме сетива да го видим. Както и себе си в него да видим...

Mитко Новков

 

Христина Панджаридис
"Никъде другаде"
ИК "Жанет 45", юни 2015
Художник: Капка Кънева
Брой страници: 180
Цена: 14.90 лв.
 
 

"Някъде другаде" е вторият самостоятелен  роман на Христина Панджаридис след "Ничия". Пише стихове и разкази.

Името ù е между стоте най-креативни автори на хайку в Европа за 2014 г.

 


 

редактор: Христина Мирчева