Николай Маринов: "Откъси от 60" на Зиятин Нуриев - автор с неповторима артистична аура"

07.06.2015
Снимка 1

 

Юбилейна изложба на скулптора Зиятин Нуриев в галерия "Резонанс"

 

Пловдивската галерия "Резонанс" отново интригува с интересна, запомняща се изложба. Стана  традиция, вече пет години галерия "Резонанс" да е като втори дом както за знакови и утвърдени, така и за  иновативни, с експериментален поглед художници. Неповторимият интериор на галерията е вече добре познато място за среща със съвременното изкуство.

През месец май имаме щастливата възможност да видим скулптури на Зиятин Нуриев. Художникът избира  пловдивската публика и  "Резонанс" за да представи своята  юбилейна изложба. Тя е и част от проекта Балкански Резонанс.          

Автор с неповторима артистична аура, с умение, със запазена марка за изграждане на триизмерна пластичност, за организация на пространството, с уникален усет за преход между движение, постоянство и вечност, Зиятин някак неусетно ни въвлича в непринуден диалог. Между традиционно-митологичното и съвременното, между лаконичната повествователност  и  мълчаливия драматизъм, между движението и статичността, основен обект в творчеството на скулптора е Човекът. В неговите произведения можем да преоткрием Човека и неговото извисяване, Човека и „божествената искра“, Човека като неизследван космос или недовършено творение. Неслучайно център на експозицията е пластика на философа Диоген, а скулптурите с акцент върху човешкия крак и „преминаването“ могат да бъдат  видени в различни варианти. Така художникът дава експериментален нюанс на своето творчество, търси варианти, влага движение, противопоставя ги на статичната, установена  сила на камъка, „одухотворява“ неживата природа, проектира изкуството  като възможност да се откритие  нещо много по-голямо, по- любопитно,  все още неизследвано, непознато и неведомо.

"Откъси от 60" -  юбилейна изложба на скулптора Зиятин Нуриев, представена в Галерия Резонанс  е  не само възможност да се видят  едни от най-добрите произведения на утвърден художник с дългогодишна и систематична практика, със силна индивидуалност и интуиция. „Откъси от 60“ е шанс за среща с пластични постижения,  които  утвърждават изобразителните изкуства като вариант за  усъвършенстване, израстване, път към съвършенството.

 

Зиятин Нуриев в "Диаскоп":
 
 

Снимките са от откриването на изложбата на Зиятин Нуриев "Откъси от 60" в галерия "Резонанс" на 15 май 2015. Изложбата беше открита от г-н Красимир Илиев и г-жа Антония Димитрова в присъствието на гости, колекционери и ценители на изкуството на именития скулптор.

 


 

редактор: Христина Мирчева