НОВИ КНИГИ: Николай Милчев и "Прѣлъст и светогорски стихотворения"

17.12.2015
Снимка 1

ЗА КНИГАТА И АВТОРА

 

ПОЕЗИЯ  ОТ  ТИШИНА  И  СВЕТЛИНА

Струва ми се, че подобни стихотворения може да напише само поет като Николай Милчев. Защото той притежава дарбата да съвместява философски-екзистенциалното с високо поетичното. От подобно съчетание и симбиоза винаги се получава висока поезия.

Стихосбирката "Прѣльсть и светогорски стихотворения" съдържа 15 впечатляващи поетични творби, които са родени от посещението на поета в Атон. Николай Милчев е изпълнил своята поезия с красота и доброта, с хуманност и любов. В неговите стихове финесът и изяществото живеят в красива хармония. Тази поезия е вълшебство от думи, дълбок, съкровен поетичен свят и когато се докоснеш до него, те обзема лекокрилост, неусетно се отделяш от земята и литваш над реките, планините, горите, над природата. Литваш пречистен и одухотворен от думи, метафори, поетични смисли. Тук поезията се превръща в енергия, която разтваря в себе си извечното неспокойствие на един дух, търсещ своя пристан там, при метафизичните извори на живота. Тази поезия е философски проникновена, психологически изтънчена и мъдра, защото е изживяна и изстрадана. Вълнуваща образност, философска мъдрост и поетическа простота са в основата на тази лирика.

Никола Иванов

 

КОЙ Е?

Николай Милчев

Николай Милчев е роден през 1958 година. Родът му е от Гложене и Голяма Брестница. Завършил е Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Автор на поетически книги, между които “Пейзажи с Лолита”,  „Петел от малинов пейзаж”, „Само рисунки,  „Тънък дъжд”.

Носител на национални литературни награди. Негови стихове са превеждани в чужбина.

Работи като учител по български език и литература в 105 СОУ - гр. София.

Последната му стихосбирка- „Прѣлъст и светогорски стихотворения", е  посветена на пътуването му до Света гора атонска.

 

Стихотворения от книгата в "Диаскоп" прочетете тук

 


 

©Христина Мирчева