МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВРЪЗКИ В БЪЛГАРСКИ КАРТИНЕН РОМАН - из творчеството на Христо Брайков

10.04.2013
Снимка 1

Вихра Григорова, художник, експерт-оценител на произведения на изкуството

Художникът Христо Брайков Брайков е роден в Пловдив на 8 септември 1938 година. Завършва Художествената академия в София, специалност “Илюстрация и оформление на книгата” при проф. Веселин Стайков през 1967 година. Христо Брайков е един от най-изявените български илюстратори, в творческата му биография са вписани огромен брой книги от различни български издателства. Брилянтен рисувач, властелин на формата и композицията, Брайков създава впечатляващи персонажи на територията на различни литературни жанрове. Исторически, приключенски, юношески и какви ли не други четива стават популярни и заради изящните му илюстрации и оформление. Наред с класическите варианти, Брайков създава и произведения от типа “роман в картини”, жанр, в който авторът на текста и художникът си сътрудничат напълно равностойно, дори в най-прекия смисъл. В такива случаи обемът на авторския текст не превъзхожда този на илюстративния материал и художникът създава изображение за всеки отделен епизод. Ярък пример е романът в картини на Иван Кръстев “Далечните похитители”, издателство “Български художник”, 1975. Какво е забележителното в това издание?

Нека първо обърнем внимание на годината. Малко повече от десетилетие е изминало от първия полет на човек в космоса и продължилите след него опити за покоряване на вселената. Човечеството е на прага на нов етап от цивилизационното си развитие, младите мечтаят, научната фантастика в литературата, киното и изкуството въобще бележат пикови стойности в своя възход. А и евентуалният контакт с чужда цивилизация все повече се привижда като среща между равни, а не като война на световете.

В стилистично отношение рисунките са напълно в духа на времето – силно обобщени форми, удължени елегантни силуети като в “египетския канон”, инопланетяните без съмнение са хуманоиди. Никакви ужасии в стила на “Междузвездни войни”, никакви персонажи на ръба на гротеската, нито комични елементи. Макар и фантастичен, светът на Брайков е сериозен. До края на века има още много време...

Чисто сюжетно романът третира срещата на инопланетяни със земни младежи /които впрочем се очаква да бъдат основните потребители на четивото в реалния свят/. Действието се развива сред картини от космоса, в интериора на междузвездните кораби и космически станции, звездолети и летящи чинии. Командните пултове със суперкомпютри и облеклото на астронавтите не изглежда анахронично дори и днес...почти 40 години по-късно!

Да нарисува роман в картини на тема от научната фантастика е огромно предизвикателство за художника. Налага му се да създаде напълно нов, наистина невиждан свят, при това завладяващ и убедителен. Особено надарените творци сякаш предсказват бъдещето в произведенията си и пророкуват относно бъдещите достижения на науката и технологиите с висока степен на достоверност десетилетия и дори столетия напред.

Не, не  се усмихвайте, спомнете си Жул Верн!


 

Портрет на Христо Брайков от художника Стефан Лютов

Репродукции от "Далечните похитители" - колекцията на "Диаскоп"