Асимилиране на Шива и ведически божества в японското будистко изкуство

29.02.2016
Снимка 1

 

Лекция на проф. д-р Шашибала
от Международната академия за индийска култура
в Делхи, Индия
 
2 март 2016, сряда, 17.30 часа
Национална галерия – Квадрат 500, зала 19
пл. "Св. Александър Невски", ул. "19-ти февруари" № 1

 

Проф. д-р Шашибала е учен, който специализира в областта на изкуството и културата на азиатските страни. Започва академичната си кариера в областта на японското будистко изкуство и води курсове по история на японското и югоизточното азиатско изкуство в Института към Националния музей в Индия. Работи и като изследовател в Международната академия за индийска култура в Ню Делхи. Има издадени няколко книги и множество научни статии и изнася лекции в редица страни по света. Нейните изложби, илюстрирани лекции и филми, посветени на индо-азиатската култура и изкуство, са изключително добре приети в Индия и в чужбина.

Проф. д-р Шашибала е за първи път в България и ще участва в международната конференция „В огледалото на Дхарма: индийската култура през вековете“, която ще се проведе в София от 29 февруари до 1 март 2016 г. Тя ще изнесе две лекции в София – в Националната галерия и в Центъра за източни езици и култури.

Сарасвати, Шива като Махакала и Кубера са трите хиндуистки божества, които стават част от групата на Седемте  богове на късмета, наречени  на японски Шичи Фукужин още преди навлизането на будизма в Япония. В „Страната на изгряващото слънце” Шива се проявява също като Ачала, Нилакантха, Махешвара и Исана.

Дванадесет ведически божества са асимилирани в будисткия пантеон след въвеждането на Мантраяна в Япония в началото на IX в. – Индра, Агни, Яма, Нирти, Ваю, Вайшравана, Исана, Брахма, Притхви, Суря и Чандра.

Лекцията е организирана от Клуб „Приятели на Индия”, Националната галерия, Фондация „Девъм” и Посолството на Република Индия в България.

 

Информация: Маргарита Андреевска, Връзки с обществеността, Национална галерия, София

 


 

©Ина Мирчева