Художникът Владимир Пенев с юбилейна изложба в галерия "Възраждане", Пловдив

29.03.2016
Снимка 1

На 05 април 2016 от 18.00 в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис на Владимир Пенев, по случай неговата 60-годишнина.

Изложбата ще продължи до 25 април 2016 г.

"Реалността е вдъхновението за създаване на голяма част от моите картини. “Брегът”, “Разходка”, “Улицата” са имената на цикли, в които работя от дълго време. За мен те не са само смислови, географски понятия. Подобно на поета, който открива едно вътрешно, вторично, скрито значение на думата, така и тези понятия имат своята вътрешна логика и значимост.

Многопластовата реалност, различните нива на възприемане на делничното, баналното, познатото и натовареното му с друго, по-различно, особено значение, са поводът за създаването на тези реалистични композиции.

Една сграда, едно дърво, една човешка фигура имат свой скрит вътрешен заряд, своя логика и живот. Впечатлилата ме външна изобразителна реалност е подтик в картините ми да се стремя към драматургична последователност, скрита фабулност, ако щете - сюжетност. Целта на всичко е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят.

Външната привлекателност на голи тела, цветя, архитектурни пейзажи, са поводът да изразя тези свои разбирания за живописта, които се опитвам да постигна чрез класическа рисунка, форма и пространство."

Владимир Пенев

 

ДРУГИТЕ ЗА НЕГО

СВЕТЪТ НА ВЛАДИМИР ПЕНЕВ

Един художник, преминал през определения свят на реалното с душата на поет, докоснал със сърцето си неуловимото, се завръща в пластическото пространство през сиво-сребристи улици и брегове, в които душата на природата и човека се разхожда между съня и нежността в някакво свое време, без вчера, днес и утре - времето на вечността...

Странни улици се оглеждат сами в себе си, докоснати от мистерията на това, което може би е било или ще бъде... Времето е спряло някъде на изхода и входа на една оголена душа, която се движи под небето на разгънати чадъри - самотна и непозната - покрай белите дървета, между носталгията по една бленувана реалност и изкушенията на една греховна невинност. Един свят, в който подсъзнателното, асоциативната подвижност и пластическа- та светлина са пренесени от света на отвъдното в света на едно изтънчено емоционално внушение, което живее по неписаните закони на душата. А когато картината на Владимир Пенев е нейният дом, пространството - неговият въздух, цветът - неговата форма - когато този дом е построен на брега между илюзията и надеждата, когато споменът се пробужда в прозренията на сънят, когато...- тогава идва истината - истината на Владимир Пенев.

Академик Светлин Русев

 

КОЙ Е?

Владимир Пенев

Владимир Пенев е роден през 1956 г. в Димитровград. През 1981 г. завършва живопис в класа на проф. Светлин Русев в Художествената академия в София. От същата година е член на Съюза на художниците.Работи в различни жанрове - фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Негово дело са и няколко стенописа. С творбите си Владимир Пенев участва в редица общи художествени изложби в България и в представителни изложби на българското изобразително изкуство по света: Москва, Виена, Токио, Амстердам и др. Има над 40 самостоятелни изложби в България и в страни като Германия, Англия, Португалия, Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция.

Взема участие и в международни пленери и симпозиуми. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, художествените галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.

 

Информация: Сим Алексиев, галерия "Възраждане", Пловдив

 

Владимир Пенев в "Диаскоп":

 

 


 

©Христина Мирчева