Пловдивско комикс лято 2016

29.08.2016
Снимка 1

Новини от живота на Комикс дружество "Диаскоп"

Репортаж: Георги Чепилев

 

На 5 август т.г. русенското комикс дружество, представено от  Стоян Стоянов - Комитски, Николай Маринов - Марчело, арх. Орлин Неделчев и Бисер Енчев, има добрата идея да устрои среща за взаимоопознаване с пловдивското дружество. Такива срещи между феновете на деветото изкуство са ценни и надеждни. Българските комикси близо четвърт век преживяват мирогледна криза и организационно разединение, вследствие кръстосано влияние от разните идеологически навеи и новите условия на информационното общество. И това дава повод на някои влиятелни среди да подозират възможностите и престижа на българските комикси. Срещи, подобни на споменатата по-горе, идват да премахнат всички опасения от този род, защото са резултат на родолюбиви чувства и съзнание за взаимопомощ.

Тук е моментът да споделя, че се получи една много приятна атмосфера сред обстановката на кафенето, където в миналото се събираха  пловдивските карикатуристи. Русенското комикс дружество е инициатор и основен двигател за подготвяне  и издаване на френския комикс по романа на Иван Вазов „Под игото”. В настоящите редове няма да занимавам читателите с тази благородна инициатива, но за да усетят атмосферата ще кажа, че арх. Орлин  Неделчев подхвърли колко ентусиазирано ще превежда произведението в къщата си в Трявна.

Настъпи и най-комиксовият миг от тържеството – размяна на подаръци! Г-н Стоян Стоянов връчи на пловдивското дружество 49 броя от „Форум – комикс арт”, вестник на „Музей на комикса в гр. Русе”, както и някои специални регионални печатни комикс издания. Арх. Орлин Неделчев поднесе два тома от книгата си „Улицата - Русе на старите пощенски картички”. Видимо развълнуван, аз, от името на плодвивското комикс дружество раздадох лично на всеки от гостите брой от „Сътворението на вселената” и брой от „Героят на праисторията”, а когато връчих архивни материали за съхранение в музея в Русе, защракаха фотоапарати подобно на някое светско тържество.

Наближава "2019 година" и постепенно се подготвят условията Пловдив да бъде културна столица на Европа... Ето защо счетох за дълг да споделя върху какви теми се съсредоточват идеите на членовете от пловдивското дружество. Обсъдихме възможни и необходими прояви за българското комикс изкуство. Не случайно се издига лозунгът „Заедно”. Той призовава да се започне работа в тясна връзка със сродните организации от различни региони на страната и  на различни държави. За един кратък период от време е необходимо да се организира най-авторитетното до днес комикс събитие в България. Убедени сме, че това е възможност действително да се привлече вниманието на световната и европейска комикс общност. С такива събеседници като колегите от гр. Русе всяка нова среща се чака с нетърпение и радост! 

 

Снимките са предоставени от г-н Стоян Стоянов.