НОВИ КНИГИ: Мирослав Петров и "Сказание за Железноръкия воин"

10.11.2016
Снимка 1

 

Анонс за книгата

Книгата „Сказание за Железноръкия воин“ е написана в жанра „историческо фентъзи“. Тя разказва за приключенията на младият български багаин Алдомир по времето на Първата българска държава и по-конкретно визира периода след заселването на Аспаруховите българи в Мизия. Това е време на промени, на нови съюзи, на тежки борби срещу Византия и срещу ограждащите българските земи хазари и авари. В това време се изковават връзките между дошлите отвъд Дунав българи и живеещите в границите на Мизия племена и народи, много от които и до днес не са с точно установен произход. Сблъсъкът на различни култури и обичаи води до вплитането едно в друго на различни обичаи, вярвания и легенди, до създаването на днешния пантеон от Божества и митологични образи, който е характерен за нас българите.

Всичко това доведе до появата на загадъчния Народ, който обитава платото на Мадара и превръщане на многобройните вярвания и легенди в основа на „Сказанието“. Героите и митологините образи, които ще открие читателят в него са представени по един по човешки и достъпен начин. Основната част от действието се развива на фона на реални исторически места, останки от които може да се видят и днес, и които своят магнетизъм и приказен чар. Това са Платото Мадара, крепостта Градище до Габрово, местността Побити Камни, Никополис ад Иструм, градът Агатопол, разположен на днешният Ахтополски полуостров.

„Сказанието“ е едновременно истинска и приказна история, разкриваща силата на българския дух и минало. То е за всички, които се гордеят, че са Българи  - независимо къде и в кои кътчета по света се намират днес.

Автор на книгата е Мирослав Петров, художник на корицата и илюстрациите - Веселин Чакъров.

 

За автора и художника
 
 
  • За автора Мирослав Петров

 

Мирослав Петров е автор на различни художествени произведения – разкази, новели и сценарии за комикси. През 2005 г. излиза първата му самостоятелна книга в жанра фентъзи - „Дъщерята на огъня”. Има участие в антологиите с разкази „Звяр незнаен”, „Мечове в морето”, „По крилете на гарвана” (премиера в края на 2016).

Сценарист и автор на идеите е на повече от десет комикс - книжки с фентъзи, хорър и историческа тематика. В екип с художника Веселин Чакъров създават историческия комикс „Румена войвода”, комикс - новелите „Шино”, и „Катана и пиратите от лунното езеро”. През месец октомври 2016 г. излезе от печат новата му книга „Сказание за железноръкия”, която е в жанра историческо фентъзи.

 

  • За художника Веселин Чакъров

 

Веселин Чакъров е завършил Великотърновски университет „Св.св Кирил и Методий”, направление живопис. Член е на секция „Комикс” към Съюза на българските художници. Живее и работи в град Варна, като учител по рисуване. Има многобройни самостоятелни изложби и участия в международни фестивали.

На българската публика, той е познат и като художник на комикси – рисувал историческите комикси „Хан Аспарух”, „Цар Симеон”, „Цар Иван Александър и Теодор Светослав”, „Чавдар войвода”, „Румена войвода”

Сред най-значимите му проекти е работата над:

2015-комикс за филм-19 рисунки молив туш “Велико Търново- в сърцето на историята”), реж.Калоян Николов; цвят,паралакс-Станислав Вълканов. Филмът е носител на голямата награда на Фестивала на документалните филми в Полша-2016г.

2013-2014 комикс за филм-20 рисунки молив туш -„Вила Армира-една съживена легенда”(“The Legend Of Villa Armira”), реж.Калоян Николов; цвят,паралакс-Станислав Вълканов

През 2016 г. освен „Сказание за Железноръкия воин”,  Веселин Чакъров илюстрира още книгата „Ламя „ ЕООД на Марин Трошанов, която премиера предстои.

В съавторство с Асен Кожухаров създава комикса „Четвърт безкрайност”, който предстои да се появи на пазара в средата на Ноември 2016.

 

Информацията е предоставена от Мирослав Петров

 

Откъси от книгата в "Диаскоп" тук

 


 

© Диаскоп