ЦВЕТЯ И КОМИКСИ

27.04.2013
Снимка 1

Богатото разнообразие на цветя и плодове радват погледа и обонянието ни с пъстрите багри и нежни аромати. Привикнали сме да ги смятаме за нещо обикновено и естествено, често пъти без да помислим за поезията и философията,  които се крият в цветята. В старинното съчинение „Шестоднев”  се изказва впечатляващо възхищение от багрите на цветята: „ Една и съща вода в едно цвете е пурпурно-червена, в друго морава, в това светло синя, а в онова – бяла”.

И действително - разнообразието на боите у цветята е поразително. Роберт Уилсон (художествен ръководител на британско дружество за цветовете) с помощта на ботаници от цял свят създал лексикон за багрите на цветята. В него са застъпени 4 000 степени и оттенъци на боите. Учудващо е как безцветната сама по себе си вода в растителните клетки обагря тъй разноцветно венечните листенца на цвета.

Обагрянето на растителните цветове се дължи на особено багрилно вещество, наречено антоциан. Специалистите поясняват, че в клетъчния сок се съдържат особени азотисти вещества в разтворено състояние, известни под общо име антоциан. Той може да бъде жълт, червен, син, виолетов и пр. При някои растения антоцианът се изменя – напр. цветовете на  незабравката при разпукване са бели, после стават червени, накрая посиняват.

Ароматите на цветята се дължат на способността на растенията да извличат от почвата химически вещества и да ги преработват в най-разнообразни етерични масла. Образуването на етерични масла става в отделни органи на растението – у ментата и босилека то става в стъблата и листата, у розата и жасмина във венечните листа и т.н. Има растения,  които в отделните си части произвеждат различни етерични масла. Богатата гама на растителни миризми и аромати надминават разнообразието на багрите – достигат до 5 000 броя.

Още от древността хората използували боите, за да придават на околните предмети разнообразие от цветове, които радват окото. За тази цел се употребявали природни съединения.  Много сокове и отвари могат да бъдат бои. Около тридесет природни багрила са използувани в продължение на много векове. В комиксите преди новите технични технологии се употребявали природни багрила,  ползвани в текстилното оцветяване или анилинови бои,  с които се постига голяма интензивност.

Освен поетично и философско значение, цветята в комиксите ни носят естетическа наслада и с технично практическия си принос в направата на багрилата им.

"Диаскоп"