Какво ни очаква на книжния пазар?

19.02.2017
Снимка 1

 

Предстоящи издания

 

ПОЕЗИЯ

  • Иглика Дионисиева, "Захранване на нощта", стихотворения

ИК Жанет 45, февруари 2017 г.

В „Захранване на нощта“ има два свята – единият е уж вече известният, вторият е този, който усещаме като истина: деликатните заплахи на съдбата, предупредителният ход на часовниците, самотата сред множеството. И докосването на Бога, когато сам си забравил, че имаш нужда от помощ. За поезията на Иглика всичко е живо – пламъците, стъклото, светците от календара. Земята, която ни чака обратно. Ние самите, когато имаме очи да се видим един друг.

Кристин Димитрова

Откъм светлата страна на живота. Откъм пъстрия обред на обичта. Иглика Дионисиева посява тайни в стиховете си и ги оставя да разцъфтят. 

 Марин Бодаков

С какво се захранва нощта в новата поетична книга на Иглика Дионисиева? С благата вест за човека, отправена към Създателя от птицата? В сгъстения чувствен мрак прозира пиршеството на празника – не абстрактен календар, а тайно битийно мъченичество. Жито, което покълва в разпадащия се свят. Поезия на привидната сломеност.

 Христина Мирчева

 

  • Христина Мирчева, "Бялата сянка", стихотворения

 

Героите в "Бялата сянка" са екзотични екземпляри. Отхвърляни, незабелязани, аутсайдери. Едни – уродливи, други – отдадени на смешната идея да пръскат светлина и електричество, но всички те - различни, отличими.

След години на изгнание те отново попадат в предишните клопки на пораженията. Водейки дълги битки със себе си, те отново и отново се завръщат към началото - като змия, захапала ядно опашка  в желанието да преодолее кръга на своето недоволство. Като въртележката от лунапарка, от която се налага да скочиш. Неизбежна ли е войната? Напразни ли са усилията за вътрешен мир?

В самия край на пътя ще съзрем ли отвъден бряг и надежда да се доближим до Истината?

 

ПРОЗА ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ

  • Велислав Д. Иванов, "Образи и отражения", разкази

Изд. Колибри, 02 март 2017 г.

Верни на себе си ли сме, когато творим, или творим себе си? Кога живеем собствения си живот и кога се превръщаме в кухи автомати, повтарящи заучени движения и възприемащи чуждите идеи за свои? Къде е границата между автентичното ни съществуване и фикцията? Това са универсалните въпроси, които пронизват разказите в тази книга. Абстрактните естетически и екзистенциални теми са разгърнати чрез необичайни сюжети: джазмен се докосва до Бога, но никой не забелязва това; талантлив музикант създава шедьовър под името на своя ментор; опозорен мъж търси смисъла в сюрреалистична японска гора; диктатор мечтае за власт и над изкуството. Историите отварят широк хоризонт за възприемане и тълкуване, така както прозирните отражения, витаещи в тях.

 

ПРЕВОДНА ПРОЗА
 
  • Хишам Матар, Анатомия на едно изчезване, роман.

Превод: Надежда Розова, изд. ICU, София, 15 март 2017

Книга, която ти припомня, че знаеш тъй малко за живота на родителите си. Както и те за твоя живот.

Книга, която те мами да препускаш бясно през страниците, за да разбереш какво се случва по-нататък, но същевременно те приласкава към себе си и те подтиква да забавиш темпото, за да ѝ се наслаждаваш по-дълго.

Книга, която те държи нащрек с плътен, пречистен до съвършенство език, и те омайва с изящество и стил.

Книга, която те пронизва в сърцето с въпроса как отсъствието на любим човек оформя живота на близките му, останали след неговото изчезване?

Книга, която рисува загубата с нежна, деликатна ръка и нашепва, че неведението е най-тежкото бреме.

 

  • Реймънд Карвър, Beginners / Новаци, разкази.

Превод: Надежда Радулова, ИК Жанет 45, юли 2017 г.

"Новаци" е специален случай в прозата на ХХ век. Сборникът, донесъл голямата слава на Реймънд Карвър, съдържа 17 разказа и за първи път е публикуван през 1981 г. (под заглавието "За какво говорим, когато говорим за любовта"), но в твърде различен от оригиналния си вид. Едва 10 години след смъртта на автора излиза наяве, че неговият приятел, благодетел и редактор Гордън Лиш до такава степен е прекроил изходните текстове, че макар героите, сюжетите и атмосферата да са сходни, не е останало почти нищо от Карвъровия сантимент, от милостта и разбирането му към персонажите. В "За какво говорим..." на фона на една "средна”, печална Америка, “малкият” човек е скован от собствената си инерция и от провала си; в на пръв поглед дребните битови нередности, в емоционалните и социални дисфункции личи отпечатъкът на всекидневното, баналното зло. Лекарска грешка, безконтролен гняв, изнасилване, убийство, саморазрушение... Редакцията на Лиш (между 45% и 70% съкращения, промяна на заглавията, различни финали) е оголила нерва на ръкописа, но го е лишила от сърце. След хирургически безмилостната му намеса не са останали видими мотиви, възможност за възмездие, катарзис, Бог. Още 10 години по-късно, през 2009-а, "Новаци" излиза във вида, в който си го е представял Карвър: българското издание възпроизвежда именно него, като само разказът, чието заглавие носи целият сборник, е даден за сравнение и във версията на редактора Лиш.

 

КРАСОТА И ЗДРАВЕ

  • Дейвид Енгъс, "Краят на болестите", Алтернативна медицина

Изд. Интенс, 20.02.2017 г.

Този забележителен труд преобръща общоприетите концепции за здравето и болестите и предлага нови методи за увеличаване на жизнеността и дълголетието ни.

„Като лекар, учен изследовател и приятелски настроен гид, доктор Дейвид Ейгъс ни повежда на увлекателен тур от идеи и факти относно здравето и болестта. Много от идеите му са нестандартни и провокативни, а голяма част от фактите са колкото впечатляващи, толкова и изненадващи. Прочетете тази книга и със сигурност ще промените възгледите си за здравето.“

Мъри Гел-Ман, доктор по физика, Нобелов лауреат

Възможно ли е да живеем енергично и жизнено до последния си дъх? Неизбежно ли е да страдаме от неразположения и заболявания? Може ли да добавим повече витални години към живота си? Доктор Дейвид Ейгъс развива тези фундаментални въпроси и развенчава грешни представи относно това какво е “здравето”. Докторът ни представя откровена и отрезвяваща картина на човешкото тяло и начините, по които то работи – и се проваля – и ни показва как да постигнем крепко здраве чрез новo отношение към индивидуалното ни състояние.

„За д-р Ейгъс и здравето, и болестта са дълбоко лични. А най-важно е да познаваме себе си – навиците си, фамилната си история, генетичните си предразположености, дори протеините си.“

Washington Post

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Илюстрация: © Георги Чепилев