Какво ни очаква на книжния пазар?

26.02.2017
Снимка 1

 

Предстоящи издания

 

ПОЕЗИЯ

  • Илияна Делева, "Сто лични", стихотворения
Изд. Скалино, март 2017

 

Човекът е книга – отражение на небесния свитък, в който се записва всяка дума и мисъл.

"Сто лични" на Илияна Делева е заявена като изживяно повторение на вечните скрижали; иззидана от морéни, от павета и сънища – градски товар по стръмнината на дните. Изкачването обаче не звучи по сизифовски тежко и неумолимо. Камъкът е глухарче – той не дърпа назад  отново и отново, а  разтваря парашути и ни отвежда до върха на планината. Можем да обозрем целия пейзаж – ведър, макар и потънал в смог. Изгревите са бързи молитви в страна, в която бъдещето спи, а надеждата все пак е жива.

Стоте лица на града в поетично-прозаичните фрагменти пътешестват с автобуси и трамваи, на хоризонта релсите се събират в една повече от ясна картина – страшна със своята разчлененост, но не и за Илияна Делева - смел наблюдател на протести, на хаос и на разпад.

Христина Мирчева

 

  • Йорданка Белева, "Пропуснатият момент", стихотворения
ИК "Жанет 45", март 2017

 

В новата поетична книга на Йорданка Белева е вписана особена чувствителност към времето, отминалото, пропуснатото в момента. В стихосбирката заслепява аурата на цивилизационната забързаност. Бързащият човек е белязан от неизречено слово, ранен от безвъзвратно загубено общуване с любим човек. Да запълни бялото квадратче на изпуснатия момент е страшно изкушение за Йорданка Белева. Тук тя ще види траурна лентичка, криволичеща етимология, крайчец на фантазъм, призрак след зачертана идеология. Неусетно аорист е подменен от бъдеще време в миналото, за да се отвори място в езика, където да не се чувстваме чужденци.

Мария Калинова

 

ПРОЗА ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ

  • Иванка Могилска, "Тая земя, оная земя", кратки разкази

ИК "Жанет 45", април 2017

"Тая земя, оная земя" е книга за миговете. За всичко, което може да се случи между две съседни секунди. За чувствата, които приглушават нюансите си заедно със слънчевата светлина, пълзяща по стената в топъл следобед. За ярките, макар и понякога неосъзнати прозрения. За острите безпричинни чувства, след които всичко се променя, макар че нищо не се е случило.

Разказите на Иванка Могилска са очарователни със своята крехкост и краткост. Тяхната формула е – обикновени герои в обикновени обстоятелства посрещат най-яркия миг от живота си без предупреждение, а после дълго гледат след него. Разкази на ръба между ежедневното и магичното, топли, туптящи, живи, с въздействие, което после дълго отшумява в читателя.

Мария Донева

 

ПРЕВОДНА ПРОЗА

  • Вирджиния Улф, "Собствена стая", монографично есе

Изд. "Колибри", 2017

Родена през 1882 г. в Лондон, Вирджиния Улф е сред знаковите фигури в историята на литературния модернизъм. Между двете световни войни тя се подвизава в средите на лондонското литературно общество като член на влиятелния интелектуален кръг Блумсбъри. Няма жанр, поне сред водещите през епохата й, към който да не е посегнала смело: роман, разказ, (авто)биография, кореспонденция. Надарена с буден ум и остра социална чувствителност, Улф пише и блестящи рецензии, очерци, критически и литературни есета.

Тя е ненадмината в употребата на повествователната техника поток на съзнанието - запазената марка на литературата от началото на XX век. С помощта на вътрешния монолог, който следва движението на мисълта във времето, писателката създава ювелирна психологическа проза, която и днес няма аналог като художествено въздействие.

 

ИСТОРИЧЕСКИ РОМАНИ

  • Лиляна Михайлова, "Грехът на Мáлтица", историческа проза
Изд. "Lexicon", 01 март 2017

В "Грехът на Мáлтица" няма безчинстващи орди, няма дипломатически совалки,няма казашки разезди, няма дори кървища освен една отрязана глава накрая. И тъкмо по това личи голямото майсторство на писателката. Тя намира собствен ъгъл към известните на всички ни събития около Освобождението, успява да събере в безжалостен фокус духа на онова време и да му придаде човешки измерения, разбираеми далеч извън рамките на строгия исторически контекст. Защото нейната проза успява да превърне историческите понятия в морални категории. По моето скромно мнение "Грехът на Мáлтица" е най-добрият ни роман за Освобождението, който съм чел.

Дeян Енев

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

На снимката: Обществена библиотека, Синсинати, Охайо, САЩ