Кристина Гарсия Родеро и нейната фотографска изложба "С отворена уста" в Национална галерия

14.06.2017
Снимка 1

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

ФЕСТИВАЛ „ФОТОФАБРИКА“

ИНСТИТУТ СЕРВАНТЕС

представят

КРИСТИНА ГАРСИЯ РОДЕРО

С ОТВОРЕНА УСТА

15 юни – 23 юли 2017

Откриване: 15 юни, четвъртък, в 18.00 часа

Среща с Кристина Гарсия Родеро от 16.30 часа

Двореца, пл. "КнязАлександър І"

 

"С отворена уста" е черно-бяло ретроспективно пътуване, създадено през 2014 за  Центъра за изкуство "Томас и Валиенте" (CEART). Тогава различен поглед върху една от най-експресивните части на човешкото тяло – устата,  като изразител на пълния спектър от емоции: гняв, радост, уплаха или щастие. Това е първата самостоятелна изложба в България наедна от най-популярните по света испански жени-фотографи Кристина Гарсия Родерои третото гостуване на авторката в нашата страна. През 2015 тя работи по тема, посветена на кукерите в Перник.

 

  • Накратко за автора

 

Кристина Гарсия Родеро е сред най-уважаваните документални фотографи в Испания и първат аиспанка, която става пълноправен член на фотографския колектив „Магнум“. В годините минава през различни етапи, по-голямата част от които са свързани с проекти, изследващи специфични ритуали, обичаи и групи хора по цял свят. Фотографиите й са въздействащи, провокативни, предизвикват любопитство и емоция. Темитеса винаги извън обсега на вече познатото. 

Художник по образование, Кристина е самоук фотограф. Започва на 23-годишна възраст  със снимки на различни религиозни и езически обичаи в Испания, събрани през 1989 в албума Скритата Испания (España Oculta), която печели наградата „Книга на годината“ на престижния фотографски фестивал в Арл. Следват години, пълни с пътешествия, в които испанката, изкушена от различните култури, използва своя апарат, за да ги изследва като контрапунк на модерния, забързан свят.

Портфолиото на авторката включва снимки от първия град в Куба, създаден преди 500 години – Баракоа; документирани моменти от местните бит и вуду ритуали в Хаити;  военни сцени от Русия, Грузия и Южна Осетия повреме на конфликтите през 2008; голи портрети на порно актриси в Барселона; религиозни обичаи от Индия.  През 2001 участва във Венецианското биенале с проекта от Хаити„Мария Лионса“. 

 

  • ФОТОФАБРИКА  

 

ФОТОФАБРИКА е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.

https://www.fotofabrika.org/bg/program/kristina-garcia-rodero

 

За допълнителна информация:
Весела Петрова, Институт Сервантес, 0885 635 123, 02/ 810 45 00, cultsof@cervantes.es
Десислава Бинева, консултант комуникации и ПР,  088 5050 848

 

Информация: Маргарита Андреевска-Пешева , "Връзки с обществеността", Национална галерия

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics