Колумбийският поет Армандо Ромеро гостува в София

23.06.2017
Снимка 1

Издателство за поезия ДА

представя

Армандо Ромеро

"Поетът от стъкло"

 Избрана поезия на колумбийския поет Армандо Ромеро

27 юни 2017 от 19.00

 Литературен клуб "Перото" 

 

Превод: Ирен Иванчева и Кирил Мерджански

 

Армандо Ромеро ще пристигне в София специално за премиерата на двуезичното издание. Преводачите Ирен Иванчева и Кирил Мерджански ще представят госта. Актьорът Станислав Кертиков ще прочете стихотворения от книгата. Ще чуем и изпълнение на пианистката Анжела Тошева.

 

  • Накратко за автора

 

Армандо Ромеро е част от колумбийския авангард през 60-те години на XX век. Обикаля и Латинска Америка, Европа и Азия. Живее в Синсинати, където преподава латиноамериканска литература в Университета на Синсинати. Негови произведения са публикувани на английски, гръцки, италиански, румънски, френски, немски, арабски и португалски. Носител е на много награди. Получава престижната титла Чарлз Фелпс Тафт професор на Университета на Синсинати (2004). Следващата година взима първа награда на фестивала на книгата в Ню Йорк за романа си "Виенското колело на Чикаго". Атинският университет му присъжда титлата Доктор хонорис кауза през 2008. Романът му „Кахамбре”получава международната награда за повест в Испания през 2011 г и е преведена на италиански и турски език. Двуезичното издание на избрани негови стихове „ Поетът от стъкло“ на издателство „ Да“ в превод на Ирен Иванчева и Кирил Мерджански го представя за първи път и на български език.

 

„Фигурата на Армандо Ромеро е представителна за поет и писател, който търси себе си чрез литературата и пътуванията. Поет, писател и ерудит, който обединява различни култури, един космополит, чийто дом е литературата и който се чувства навсякъде у дома си. Подборът ни тук е опит да се отрази многообразната палитра на поетиката на Ромеро. Армандо Ромеро е изключителен ерудит, но и поет създал собствен оригинален стил в резултат на поетическита си ерудиция.” (Ирен Иванчева)
                                                                          

 

Информация: Силвия Чолева, Издателство за поезия ДА

 


 

© Христина Мирчева