"ПОЕТ НА МЕСЕЦА": Александър Секулов - поет за ноември в Столична библиотека

13.11.2017
Снимка 1

 

Спечелилият съвсем наскоро наградата "Перото" за поезия с най-новата си книга "Море на живите" автор ще бъде представен в Литературния клуб на библиотеката (пл. Славейков № 4) на 16 ноември (четвъртък) от 18:30 ч.

Засега е ясно, че вечерта ще включва поетическо четене, но кои ще са допълнителните участници ще се разбере в последния момент.

Входът е свободен, а книгите на Александър Секулов са на разположение на читателите, изложени във витрини на втория етаж в Направление „Обслужване”, през целия месец.

 

Накратко за автора

Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година в Пловдив.

Завършва Средно специално художествено училище за сценични кадри със специалност помощник-режисьор.

Завършва българска филология в Пловдивския университет.

Работи като драматург на Драматичен театър – Пловдив.

Автор е на три книги със стихове „Седмо небе” /1988/, издателство „Христо Г. Данов”; „Високо, над далечината” /1997/, издателство „Жанет 45”; „Възхитително и леко” /2003/, две издания, издателство „Пигмалион”.

През 2016 излиза поетичната книга „Море на живите”, издателство „Изток-Запад”. Книгата печели годишната награда за литература „Пловдив” и Националната награда за поезия „Перото”.

Издал е три книги с есета: „Майсторът и камъните” /1996/, издателство „Всичко за книгата”, книга с фрагменти „Високите каменни хълмове” /2006/, издателство „Жанет 45”, както и публицистичната книга „История на минималната съпротива. Хронологичен роман в една колона” /2008/, издателство „Сиела”.

Съвместно с художника Атанас Хранов издава колекциите „Наско Х. Истории с ром, джинджифил, стафиди и мед” /2005/и „Малката светица и мъжете от черен пипер”/ 2007/.

Двамата са автори на пътуващата изложба на културния институт към Министерство на външните работи „Плаващият град и мъжете от черен пипер”, чиято премиера е на Празници на изкуствата „Аполония” през 2008 година.

Секулов е автор на пиесите: „Светли хотелски стаи” /2005/, „Няма ток за електрическия стол”, драматизацията „Възвишение” по романа на Милен Русков в сътрудничество с Иван Добчев, драматизацията „Вълци” по „Трънски разкази” на Петър Делчев, „Черна станция” по текстове на Васил Пармаков.„Няма ток за електрическия стол” има премиера на 11 септември 2015 година на сцената на Драматичен театър – Пловдив под режисурата на Лилия Абаджиева с участието на актьорите Калин Врачански и Красимир Доков. Текстът е носител на националната награда „Аскеер 2016” за съвременна драматургия.Спектакълът по драматизацията „Вълци” е носител на три национални награди „Аскеер” за 2017 – за режисура, музика и второстепенна женска роля.

Автор е на изящния роман „Колекционер на любовни изречения”/2007/, издателство „Сиела”. Книгата е сред финалните шест на конкурса „Роман на годината ВИК”. Романът има и второ и трето издание през 2008 година и 2010 година.

Преведен е на сръбски и издаден от влиятелното и реномирано издателство „Геопоетики” през 2012 година. Преведен е също на македонски и издаден от издателство „Или-или”.

През месец май 2009 година излиза романа „Малката светица и портокалите. История на изчезването” в издателство „Сиела”.

През 2010 година излиза поетичната антология „Карти и географии” отново в издателство „Сиела”.

През 2011 година излиза романът „Островът”, номиниран за националната награда за литература за деца „Хр. Г. Данов”. През 2015 година книгата е издадена в Сърбия от издателство „Креативни центар” и печели наградата на сръбския сайт „Книгоскоп” като книга на годината за млади читатели.

През 2012 година издава романът „Господ слиза в Атина”, който попада сред номинациите за роман на годината „Хеликон”. Второ преработено издание на романа излиза през 2017 година в издателство „Хермес”.

През 2013 година излиза романовата трилогия „Гравьор на сънища”.

През 2015 година излиза романът „Скитникът и синовете”, издателство „Сиела”. Книгата е сред финалните номинации за наградите „Хеликон 2016”, „Перото” на Националния дворец на културата, годишната награда за литература на портал „Култура”. Преведена е на сръбски и издадена от издателство „Креативни центар” през 2017 година.

През 2016 година излиза поетичната книга „Море на живите” в издателство „Изток-Запад”. Книгата печели наградата за литература на град Пловдив за 2017 година и Националната награда за поезия „Перото”.

През 2017 година излизат вторите редактирани издания на романите „Господ слиза в Атина” и „Колекционер на любовни изречения” от издателство „Хермес”.

Произведения на Александър Секулов са преведени на английски, немски, френски, сръбски, македонски,  унгарски, арабски.

Той е автор на ежедневна рубрика „Под игото” на вестник „Марица” от 1993 година до 2009 година, за която е носител на наградата „Пловдив” за журналистика, 1995.

Носител е на национални литературни отличия – „Академика”/1988/, „Цветан Зангов” – /1985, 1986, 1987/, „Иван Николов” – /1998, 2004/.

Носител на наградата „Пловдив” за литература за книгата „Възхитително и леко”.

Работил е като журналист и редактор във вестниците „Марица” и „Новинар” /1991 – 1997/.

Изпълнителен директор на Европейски месец на културата – Пловдив 1999 година.

 

Снимка: Георги Вачев

 

Информация: Петър Чухов

 


 

© Христина Мирчева