Основни принципи на първото българско комикс издание "Чуден свят"

07.05.2011
Снимка 1

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

НАСТОЯЩИТЕ СВЕДЕНИЯ СЕ ДАВАТ ДАРОМ ОТ АВТОРА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КОМИКС ЕНТУСИАСТИ. ОТ ПУБЛИКАЦИИ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ И С ЦЕЛ ПЕЧАЛБА ЩЕ СЕ ТЪРСИ ЗАКОНОВА ОТГОВОРНОСТ!

В една моя статия - 60 ГОДИНИ КОМИКСИ, разказвах за ДВЕТЕ ШКОЛИ В КОМИКСИТЕ. Тя беше продължение на едно кратко изложение на мои схващания в предишен материал посветен на ВИДОВЕ И ЖАНРОВЕ КОМИКСИ. Нека приложа към настоящия анализ цитат от 60 г. КОМИКСИ: ПЪРВИТЕ ОПИТИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА СВОЙ ГРАФИЧЕН ЕЗИК КОМИКСИТЕ ЗАИМСТВАТ ОТ СЛЕДНИТЕ ДВА ЖИВОПИСНИ СТИЛА: ПЪРВИЯТ Е В ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО СВОЕОБРАЗИЕ НА ФРЕНСКИЯ АФИШ ОТ КРАЯ НА МИНАЛИЯ ВЕК С НЕГОВИТЕ ИЗВИТИ ЛИНИИ, КОНТРАСТНИ СИЛУЕТИ, ЯСНИ КОНТУРИ И ПЛОСКОСТНО РЕШЕНИЕ, А ВТОРИЯТ - ВЪВ ВЪЗСТАНОВЕНАТА АКАДЕМИЧНА ТРАДИЦИЯ В ОБЛАСТТА НА ПЕРСПЕКТИВАТА, КОМПОЗИЦИЯТА И РИСУНКАТА. ТЕЗИ ДВЕ ТРАДИЦИИ ТЛАСНАЛИ КОМИКСА В ТРИ ПРОТИВОРЕЧИВИ НАПРАВЛЕНИЯ - КАРИКАТУРНО АНИМАЦИОННО НАПРАВЛЕНИЕ/ гротескови рисунки/, ПЛАКАТНО И ФОТОГРАФСКИ РЕАЛИЗЪМ/натуралистични рисунки/.

В статията за видовете комикси се описаха техните различни техники напр.,че за карикатурно анимационното направление най-важни стилистични средства са контурната линия и характера; в плакатното /непривично за старите комикси, но с голямо влияние върху заглавната корица/ - цветовете и цялостното оформление в дадено изобразително поле придаващи сензационност /тъй като старите български издания са били вестници, техниката се използвала само за реклама/; и във фотографския реализъм- използване на светлина и сянка, както монтаж и подредбата на дадена сцена в панели.

Да оставим настрана продължението на статията ВИДОВЕ КОМИКСИ, в която са разгледани подробно и самите техники от РИСУНКА С ПЕРО, през ФОТОГРАФИЧНИ или ЖИВОПИСНО РЕТУШНИ ОБРАБОТКИ НА СНИМКИ /у нас през социализма тези техники не се допускаха от редакторите/ до ФОТО РОМАНА. Но ще кажа, че в изложбата АСПАРУХОВИ ПРОЗРЕНИЯ се предложи система от разновидни техники за реалистични комикси, които евентуално може би щяха да се реализират в преходния период при по-добри условия.

В действителност много важно е за българските комикси да се определят тези граници на ДВЕТЕ ШКОЛИ. Откъде започват националните комикс творби и с течение на времето какви нови видове обхващат, защото те се различават по форма и цели.

Тук е интересно да отбележим в регистър /хронологично според ред на публикуване/, българските комкси от вестник ЧУДЕН СВЯТ, като отбележим към коя от двете традиции се класифицира творбата:

 

2. ИЗВОРЪТ НА БЕЛОНОГАТА 1 Реалистична традиция от бр.23

3. МИШКИ УЧЕНИЦИ 1 Карикатурно анимационна от бр.35

4. ВСЕЗНАЙКО 2 R /Реалистична традиция, т.е. натуралистични рисунки/ от бр.57

5. МЕШКО И ТАРАЛЕЖКО 2 С /Cartoon, т.е. гротескови рисунки/ от бр.67

6. ВЕЛКО БОЛЯРИНА 3 R от бр.90

7. ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ИВАНЧО 3 С от бр.90

8. ЛУДОРИИТЕ НА ПИСАНА 4 С от бр.92

9.ЧОВЕКЪТ КОЙТО ЗНАЕ ЕЗИКЪТ НА ЖИВОТНИТЕ 5 С от бр.95

10. АРТИСТИ 6 С от бр.97

11. ХРАБРИЯТ ЕСКИМОС 4 R от бр.98

12. БОЖИ КРАВАЙ 5 R от бр.98

13. ХИТЪР ПЕТЪР 7 С от бр.99

14. ЦАР ТРАЯН С КОЗИТЕ УШИ 6 R от бр.99

15. МЪРЗЕЛИВА МОМА 8 С от бр.102

16. УЛЧЕДА 7 R от бр.106

17. ДИВОТИИ ПО СВЕТА 9 С от бр.118

18. МОМЧЕТАТА ОТ УЛ.ПАВЛОВА 8 R от бр.120

19. ДЪРВАР И ГОРДЕЛИВЕЦ 10 С от бр.127

20. СИРОМАШКА ДУМА 11 С от бр.128

21. МАЛКОТО БРЪСНАРЧЕ 9 R от бр.131

22. КУМ И КУМИЦА 12 С от бр.131

23. ЛОША ДУМА 10 R от бр.131

24. БЪРЗА ПЕЧАЛБА 11 R от бр.132

25. КОРОНАТА НА СМЪРТТА 12 R от бр.132

26. ЗЛО ЗА ДОБРО 13 R от бр.133

27. БАН ЯНУКА 14 R от бр.134

28. ХАЙДУТ СИДЕР И ЧЕРЕН АРАП 15 R в бр.136

 

От гореизложеният регистър се разбира, че в първото българско специализирано издание - ЧУДЕН СВЯТ, БЪЛГАРСКИТЕ КОМИКСИ СА 15 ТВОРБИ В РЕАЛИСТИЧНА ТРАДИЦИЯ; 12 - КАРИКАТУРНО АНИМАЦИОННА И ЕДНА НЕОТПЕЧАТАНА ТВОРБА.

Нека си спомним още един абзац от статията 60 ГОДИНИ КОМИКСИ, относно реалистичната традиция в комиксите: ХАРАКТЕРНИ ЗА ТАЗИ НОВА ШКОЛА, ОСВЕН АКАДЕМИЧНИТЕ ПЕРСПЕКТИВИ, КОМПОЗИЦИИ И РИСУНКИ, СА И ВЪНШНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ, НО С НЕПРЕМЕННАТА ДОБАВКА, ЧЕ АВТОРИТЕ НИКОГА НЕ СА ХОДИЛИ В ПРЕСЪЗДАВАНИТЕ ОТ ТЯХ ГЕОГРАФСКИ МЕСТНОСТИ. ВСИЧКИ, КАТО ХУДОЖНИКА БАРКС, ДО НАСИТА ПРЕКАРВАЛИ В АНТИКВАРНИТЕ КНИЖАРНИЦИ, МАГАЗИНИТЕ С РЕДКИ ПРЕДМЕТИ ИЛИ РАЗЛИЧНИТЕ МУЗЕИ...

Следователно създателите на тази реалистична традиция започват от НАИВНАТА ЕКЗОТИКА като В ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО СЕ ОБХВАЩАТ И НОВИ ВИДОВЕ: ОТ МАГИЧЕСКАТА ШКОЛА ДО ДОКУМЕНТАЛНО ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ /научно-популярни/ КОМИКСИ /от последните имаме прекрасни творби в списание ДЪГА/.

Междувременно от списъка става ясно, че ПЪРВИТЕ РЕАЛИСТИЧНИ БЪЛГАРСКИ КОМИКСИ ЗАПОЧВАТ С ПОЕМА /на историческа тема/ И ЗАВЪРШВАТ С ПОЕМА /на историческа тема/. Но както се подчерта в предишен материал от блога на ДИАСКОП - те са варианти с различен ъгъл по който може да се тръгне. Особено интересен е факта: ЕДИНСТВЕНО В ПОСЛЕДНИЯ БРОЙ

НА ИЗДАНИЕТО, КОМИКС ТВОРБИТЕ СА ИЗЦЯЛО ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ! Защо по време на СВЕТОВНА ВОЙНА, ДЕДИТЕ НИ ЗА КРАЙ НА ПЕРИОДИКАТА СА ИЗБРАЛИ ИЗЦЯЛО БЪЛГАРСКИ КОМИКСИ? Случайно ли последната творба е ХАЙДУТ СИДЕР И ЧЕРЕН АРАПИН?

Главната задача на ДИАСКОП при сътрудничеството с комикс енциклопедията на LAMBIEК /за прегледа на българските комикси/, беше да се направи колкото може по-елементарно изброяване на специфичните български жанрове. Но в настоящата анализа още не сме стигнали до българските жанрове, затова ще използвам един преходен етап или така да се каже компромисно разделяне на първите реалистични български комикси:1. ИСТОРИЧЕСКИ; 2.ПРИКАЗКИ; 3.ПРИКЛЮЧЕНСКИ.

За редакторите на ЧУДЕН СВЯТ, несъмнено действителността може да бъде анализирана и посредством ПРИКАЗКА. И от този жанр творбите са добре дошли за издание ЧУДЕН СВЯТ. А днес, българските комикси ако искат да бъдат последователни, трябва да запазят дълбокия морален заряд, който ги характеризира още от възникването им. Реалистично илюстрираната приказка:ВСЕЗНАЙКО е втората по ред българска комикс творба. В приказният свят на измислиците съществува само човекът в неговата борба срещу природата. Тази борба е жестока, безжалостна, мъчителна и героична, но не е свързана със съвременното общество. Тук имаме умишлено бягство от действителността. Защо? ЗАЩОТО КЪМ КРАИЩАТА НА ЗЕМЯТА Е УСТРЕМЕН ВЗОРА НА ПОЕТА - ВЛЮБЕН ВЪВ ВСЯКА ДРУГА ЕПОХА ОСВЕН В СВОЯТА СОБСТВЕНА. Първите български комиксисти са поети изгнаници в света на ИСТОРИЯТА, ПРИКАЗКАТА И НАИВНАТА ЕКЗОТИКА. И в тревожното и трудно време на ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА създадоха основите на национално изкуство, а сега колко усъвършенствания имаме - трябва да се продължи традицията! Разбира се подобна интерпретация на сюжетния материал отразява специфичния мироглед на изданието ЧУДЕН СВЯТ. И днес може подобно на ЧУДЕН СВЯТ, българските комикси да възприемат ПОВЕСТВОВАТЕЛНАТА ФОРМА, но като се премине по традиционния начин от индивида към обкръжаващата го среда, спрямо която той проявява своя героизъм. А може и да не се интересува толкова от отделния индивид, когато личните проблеми на всеки са твърде несъществени или е важен някакъв колектив със сложни движещи сили /като в НЕЩАСТНА ФАМИЛИЯ/.

С други думи, редакторите на ЧУДЕН СВЯТ не се отказаха от ПОВЕСТВОВАТЕЛНАТА ФОРМА, НО КАТО ПОЕТИ ПОТЪРСИХА ТАКИВА СЮЖЕТИ И МЕТОДИ, КОИТО ДА ПОДХОЖДАТ НАЙ-ДОБРЕ НА ВРЕМЕТО.

И когато ХРАБРИЯТ ЕСКИМОС ни представя, че е БЛАГОРОДНО ДА СЕ БОРИШ ЗА

ХРАНА СРЕД ЛЕДЕНАТА ПУСТОШ, ЧИТАТЕЛЯТ НА КОМИКСА ОСНОВАТЕЛНО МОЖЕ ДА СИ ПОМИСЛИ КОЛКО ПО-ВАЖЕН Е ПРОБЛЕМЪТ ЗА ХОРАТА КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА ХРАНА СРЕД ИЗОБИЛИЕТО.

Това бе поводът ДИАСКОП в брой посветен на 40 ГОДИНИ RAHAN също да представи САМОТНИ ИНДИВИДИ В БОРБАТА ИМ СРЕЩУ ДИВАТА, ПЪРВИЧНА ПРИРОДА - НЯКОГА КРАЙ ИСКЪРА.

Но това бе едно предчувствие от преди да започне КРИЗАТА / издание ДИАСКОП е по случай юбилейни дати/. А днес въпреки цялото си външно великолепие - борбата на човека срещу природните стихии и желанието му да докаже своята мъжественост, СА ВТОРОСТЕПЕННИ ТЕМИ В ЕДИН СВЯТ, В КОЙТО СЪЩЕСТВУВАТ ТОЛКОВА МНОГО НЕОТЛОЖНИ И ПО-ЗНАЧИТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ.

Струвами се, че по отношение на културата днес се намираме на нулева точка - сред развалини. Достатъчно е да вземаме отломките една по една и да ги систематизираме, а после да видим какво можем или какво не можем да построим с тях в съвременните условия на възникващите със заплашителна скорост нови конструкции, нови форми и структури. Това е най-трудният момент от кризата - липсата на подходящи инструменти ни принуждава да ограничаваме интереса си върху незначителни частични новости.

НЕОБХОДИМО Е ВИНАГИ ДА ИМАМЕ ПРЕДВИД, ЧЕ БЪЛГАРСКАТА КОМИКС ТРАДИЦИЯ МАКАР И КРАТКА ПО ВРЕМЕ Е БЕЗКРАЙНО БОГАТА И СЪДЪРЖА ОРИЕНТИРНИ ОТГОВОРИ ЗАЛОЖЕНИ ОТ ОТЕЧЕСКА ДАЛНОВИДНОСТ. Дълбоко сме задължени на дедите си за създадената РОМАНТИЧНА НАЦИОНАЛНА ТРАДИЦИЯ в изкуството на 21 век. Задължени сме и на списание ДЪГА за сполучливото продължаване на традицията, и нейното обогатяване чрез въвеждане на една ДОКУМЕНТАЛНА СОЦИАЛНОСТ. Документалност и социалност са характерни черти за СОЦКОМИКСА. Показателен е примера, че в гр.Пловдив през периода до промените, единствено успешно се реализира: реалистичен комикс /върху цяла страница от вестник, около 20 кадъра/ на тема: ПОУЧИТЕЛНА, ПОЧТИ ДОКУМЕНТАЛНА ИСТОРИЯ, СЛУЧИЛА СЕ В НАШЕ ПРЕДПРИЯТИЕ. Останалите многократни и усилни опити за внедряване тогава на комикси в града, въпреки съчувствието на влиятелни хора, се увенчаха само с илюстрации на разкази или репортажи /по периодиката и книжнината/ в стил комикс. Едва към 1988-89 г. след поредицата от статии за изкуството на комиксите и допускането на комикс в изложба на СБХ, Пловдив получи картбланш за регионално официално издание, но въпреки одобренията, проекта не можа да се осъществи поради промените и разрешението за частен бизнес. Обаче концепцията и идеите, плод на усилия от 1980 г. се съхраниха в ДИАСКОП, основан на 14. май 1991 г. / пробния брой е отпечатан след организационните уреждания, в тираж 4000 бр. през м. декември 1991 г./. ФОРМУЛАТА НА ДИАСКОП НЕ Е ПРИУМИЦА, А СЕ ОСНОВАВА НА РЕГИОНАЛНО НАСЛЕДСТВО: ДОКУМЕНТАЛНО СОЦИАЛНО ПОВЕСТВОВАНИЕ СГРЯТО ОТ ПОЕТИЧЕН ПОГЛЕД.

 

Автор: Георги Чепилев