Георги Чепилев: "Под робство" от Вл. Милев

30.01.2018
Снимка 1

 „През това време сватовете започват юнашки игри...”; „Бог да ви е на помощ, нагиздени сватове! Приемете ме на вашето веселие...”; „Добре дошел, непознат делио!” и т.н. - четем текста от комикса.

Действието се развива в село или в град. В радостите на едно семейство взема участие цялото население. Семейната радост прави обществото цяло по дух. Където няма свободен и бурен политически живот, там сватбите, религиозните празници и благочестиви обичаи са пищни.

Прави впечатление, че между личността и народа не съществува друга разлика освен в обема: единият организъм е малък, другият - голям. И тъй като животът на личността е смес от радости и скърби, такива отпечатъци виждаме и в живота на народа. Обаче радостта на свободната личност е егоизъм, а радостта на свободния народ е антропоморфизъм. Поробените народи, т.е. нашият народ в случай, какъвто е представен в комикса, губят антропоморфизма.

Днес имаме министри, депутати и водачи на обществото и затова никой не обръща внимание на сватбите и обичаите. А би трябвало да има ураган от пищни сватби заради нередностите в обществото, които пречат за нормалното му развитие. Това явление, тези липси, са предупреждение, че работят мощни сили – нещо като вик на великан в подземие, който може да се излее или в славословие на тоталитаризъм или в разбойничество (т.е. организирана престъпност).

Интернет беше един такъв отдушник, но у нас има много дупки в законите за култура и титаническите гръмове изпълват вече...

 

Откъс от разговор проведен в пловдивския комикс клуб през 2010 г.

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!