Осми рожден ден отбелязва галерия "Резонанс" - Пловдив

21.03.2018
Снимка 1

 

Галерия Резонанс представя

Осми рожден ден

22 март 2018 - 17 април 2018

Откриване: 22 март 2018 от 18.00 часа

 

На 7-мия рожден ден на Резонанс се реехме заедно на 7–то небе, където живее щастието, а сега, на 8–мия, ще витаем в единението на двете сфери–земната и небесната. Овалите на 8-цата създават усещане за ∞-но движение, погледът обикаля, носи медитативни състояния. 8 е знак за съдбовност. За 8 секунди усещаме кое е най-важното в моментите, когато оставаме без дъх. 8 е числото на зависимостта, която съществува между земния порядък и космическия ред. Свързва се с уравновесяването на силите, равновесието на различните форми, както и с неизменната възможност за преобръщане и разместване. 

Нашата 8-ца се разгърна в пространството на изминалите 8 години и се рее във времето заедно с ∞-та, една мистериозна метафора на цифрата 8, която обърната хоризонтално, носи нов визуален език и код. Тя ни извежда по много магнетичен начин с чиста артистична енергия към понятия, идентични на ∞-та, а имено всеобхватно, безгранично, безпределно, Вселена, вечност, безконечност, необятие, завинаги, безкрая. Знакът за ∞ е другото име на символа на мъдрата змия и е окачествяван като времеизмерител и връзка между човешкия свят и небесните измерения. Носи енергията на регенерацията и възраждането.

Знанието е ∞-но, както Вселената. А след това се изчерпва видимата рационална възможност. Отвъд прага на реалността има едно ирационално дописване с творческото познание чрез образното, художествено мислене, което променя времето и сбъдва необятни фантазни пространства. Може логически да се конкретизираме в пространството и времето, но за да се разширим, преминаваме в изкуството, което не се изчерпва. 

Във времето, когато всичко се продава и купува, галерия Резонанс измества центъра към изкуството , което е ∞-но вдъхновение и ентусиазъм. Защото животът е кратък, а изкуството – вечно! И защото животът е миг във вечността, една красива тайна, пълна с ∞-ни вълнения между светлината и мрака. Цветът на безграничността е цветът на небето – онова небе, ∞-то, но и безначалното. Човек е част от Вселената – частица или енергия – част от ∞-та в сферата на видимото и невидимото. 

Ние от Резонанс сме съвременни, не временни. Изкуство отвъд времето е изкуството в галерия Резонанс. То обхваща не само временни тенденции, а търси трайни предизвикателства. Резонанс ни събра в едно 8-годишно пътешествие, едно ∞-но пътуване в света на изкуството, създавайки памет и ∞-на история от ∞-но много мигове на вълнение. 8 години светът за нас е резонанс, докато изкачваме своя ∞-ен път нагоре. Да останем ∞-но на върха на своята творческа траектория, съпътствани от дискретния чар на непреходната актуалност. Да преместим вътрешния си поглед , за да търсим скрития смисъл на многоликата ∞. Защото пътят на любов към себе си и другите е ∞-ен и има космополитни измерения. 

Ако искаме да създадем вътрешна ∞, да отгледаме вътрешно пространство, в което да се чувстваме свободни и да следваме мечтите си, трябва да преминем отвъд границата на своя предел, като ∞-но отдаваме светлина. Там магията става извън пределите на необятната ∞. Условно всеки от нас има един харман, който трябва да овършее. Извън него е ∞-та, където се отварят нови посоки, много врати и ценностни хоризонти. Така се получава едно струпване на енергия, което подпомага динамиката на промяната, съпътстваща ∞-та. Със своите 148 организирани досега събития, галерийното пространство на Резонанс се превърна за 8 години в територия на мислещи и чувстващи зрители. Връзката с изкуството е ∞-ен процес на живи срещи и споделени емоции. Галерия Резонанс е ∞-но голям духовен дом, който преминава граници и създава поетика и усещане за ∞-на необятност. И за невидимото тайнство – вечността. 

От 22 март, календарната Първа пролет и нашия 8-ми рожден ден до 1 август, когато галерия Резонанс излиза във ваканция, предстоят точно 19 седмици. Тези 19 седмици с всичките ∞-ни мигове усилия в името на изкуството, посвещаваме на Пловдив, този вечен жив град на 8 000 години, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. През следващите 19 седмици в галерия Резонанс ще гостуват артисти от цял свят.

Започваме от 8-мия рожден ден, когато 8 автори ще представят своите произведения, посветени на ∞-та. Това са: Атанас Хранов, Веско Велев, Иван Генов, Лаура Димитрова, Любомир Вутов, Стоян Цанев, Цветан Кръстев, Феникс Върбанов.

Благодаря на художниците и публиката на Резонанс – една много отзивчива и всеотдайна общност от професионалисти. Ако искам да завърша с една дума, това е благодаря. Благодаря ∞-но на всички за резонанса! Животът е едно ∞-но пътешествие, но пътувайки, нека да празнуваме по спирките! Заповядайте на нашия 8-ми рожден ден.

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!