СИЛАТА НА ТРАДИЦИЯТА: Изложба на Здравко Йончев в галерия "Жорж Папазов", Пловдив

23.05.2013
Снимка 1

Галерия „Жорж Папазов” продължава активния изложбен сезон с юбилей на художника Здравко Йончев. На 29 май 2013 от 18.30  се открива експозиция с над 30 маслени платна в присъствието на официални гости и приятели на автора и галерията.

Картините са в познатия за художника реалистичен стил с препратки към сюрреализма, чиято сила на внушението идва от загадъчната театралност на обстановка, дрехи и жестове. Лицата са скрити зад маски, шапки или воали. Героите често са статисти, които надничат зад кулиси. Или са част от декор - като нова интерпретация на сентенцията, че животът е сцена, а всички ние - артисти. Монохромният колорит, изчистен от детайли и декорации, монолитните фигури, изрисувани с едра мазка звучат като фрагменти от стенопис. Фигурите, уловени в миг на движение, са сякаш вградени във времето.

Здравко Йончев е част от поколението пловдивски художници - Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков,  допринесли със своето творческо присъствие за славата на Пловдив като за град с неповторима артистична атмосфера - град на изкуството и културата.

Художникът е носител на почетния знак на община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града. Роден, израстнал и творил в родния си град, авторът има сериозна творческа биография. Множество колективни и индивидуални прояви у нас и в чужбина. Самостоятелни изложби в Рим, Италия, Хановер, Германия, Ню Йорк, САЩ,  Кувейт, Обединени арабски емирства и други страни, където получава висока оценка. Негови творби присъствуват в експозициите на  галерии и частни колекции.

 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Здравко Йончев е роден на 25 септември 1938 в Пловдив.

Завършва Националната художествена академия в София. От 1976  е член на Съюза на българските художници. През 1993  създава една от първите части галерии - галерия "Лукас" в Стария град, която бързо се превръща в притегателен център и място за срещи на художници и артисти.

Здравко Йончев е бил говорител в радио "Пловдив", илюстратор, оформител на книги, автор на карикатури.

Фамилията Йончеви е изцяло подвластна на изкуството. Бащата на Здравко Йончев е един от първите художници на тогавашното „ново време" в Пловдив. Художници са и двамата му сина Димитър и Илия.

Изложбата продължава до 18 юни 2013 година.

 

Ина Мирчева, галерия "Жорж Папазов"