За Кока-храста и има ли кокаин в Кока-Колата?

24.09.2018
Снимка 1

 

В Рубриката на Диаскоп "Оттук - оттам"

 

Съставът на Кока-Колата се мени в зависимост от областта на производство, но общо взето е като първоначално откритият: освен газираната въгледвуокисна вода, главните съставни части на това питие съдържат екстракт от листа и орехи на кока кола, кофеин и захар. И още - в малки количества глицерин, карамел, фосфорна киселина и етерични масла. Захарта се прибавя за подслаждане в пропорция  4 чаени лъжички на един малък „кокс”.

Кока-храстът, на който Кока-Колата дължи главната си съставна част и първата половина на името си, е същият храст, от който се получава страстно търсеният наркотик – кокаин. Родината на кока кола са Южните Щати.

Туземците от Перу, Боливия и Еквадор - първичните родни места на този храст, отдавна са познавали чародейните му свойства и са гледали на кока листата като на известен деликатес. Те ги дъвчели, за да преодолеят глада и умора или да предизвикат психично възбуждане.

Установено е, че кокаинът, който се съдържа в листата е най-активният дрог (т.е. лекарство) и от него се получава кокаин. Много листа са необходими за получаването на малко количество кокаин, а Кока-Колата е най-големият консуматор на остатъците – преработените от използването за добиване на кокаин листа.

Според непотвърдени слухове в преработените листа винаги остава известно количество кокаин, но други ни уверяват, че крайният продукт за производство на тъмната течност не съдържа никаква дрога. Тайната рецепта за Кока-Колата съдържа три части, несъдържащи кокаин лита и една част кола орех. Кола орехите се получават от западна Африка, където отдавна се употребяват от населението като средство за удоволствие и възбуждане. Възбуждащото им свойство се дължи на сравнително голямото количество съдържание на кофеин. Но кофеин съдържа и кафето, и то в по-големи количества.

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.