Николай Маринов: Изложбата "Портрети" на Атанас Атанасов в Галерия Резонанс - Пловдив

10.02.2019
Снимка 1

Артистичният свят на художника Атанас Атанасов винаги е едно добро начало. И това е така винаги, когато започне да се говори за живописта като многопосочен  светъл поглед,  като начин  за личностно  и емоционално извисяване, като начин на живот.  И ето, неговата изложба  „Портрети“  е първа за 2019 година в графика на пловдивската галерия Резонанс. И това не е само сполучливо  щастливо съвпадение, а и интуитивен знак, заклинание за успех, едно добро и амбициозно намерение  за цялата година, изпълнена с множество събития  в града, културна столица на Европа.

Добре познатата светла и позитивна виртуозност, специфичният деликатен колорит, нестандартният и оригинален подбор  на личностите, обект на портретуване, изборът на подходящ формат и композиция  и още много видими и скрити жестове и знаци - всички те дават на художника  Атанас Атанасов  особена  вътрешна светлина, магична неповторимост и  артистична независимост.

„Портретът“ се  заявява не само като жанр, основна посока, специфична рисунка или повод за лична трансформация на натурата, а и прозорец  към основните послания  на художника. Авторът  рисува както конкретни хора, така случайни, в повечето случай модели от Художествената академията, където преподава. Но както в избора на обект, така и в предпочитанието на формат, няма нищо случайно. Широтата на възприятието, дълбочината  на пространството, изградено изцяло от портрети, игра с дистанцията картина – зрител са само някои от  добрите резултати. Картините излъчват светлина и това, знаем, се постига много трудно Необходима е както изключителна точност като рисунка и техника, така и вроден  позитивизъм, вяра, любов към живота. Не случайно мнозина асоциират портретите на  Атанас Атанасов с образци от Ренесанса.

Условността на художествения образ, неговото успешно пресъздаване  и превъплъщение го превръща в мисловен знак, който носи свое собствено развитие  и живот. Съвършен код,  неповторимо излъчване  - така разпознаваме  произведенията на Атанас Атанасов. Неговата изложбата „Портрети“, представена от пловдивската галерия Резонанс, заслужено получава вниманието на зрителите. И това е така не само заради  специфичния стил на рисуване, виртуозната светла трансформация на  реалността, а и заради пресъздадената сила на вътрешната  душевна светлина, на уловената и задържана щастлива божествена искра – талант и способност на  малцина.

31 януари 2019 г.

 

Фото: Амалия Сиракова

 

Николай Маринов в "Диаскоп":

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.