Георги Чепилев: "Oфанзиви с comicscope, триизмерни комикси, газирани напитки и други премии"

05.04.2019
Снимка 1

Изследванията на комикс дружество "Диаскоп" се публикуват с официалната подкрепа на Европейска столица на културата Пловдив 2019

Някои издатели на комикси стигнали до убеждението, че досегашната форма на книгата не възбужда вече интерес у читателите. Една книга не трябвало да бъде монотонна. За да избегнат тези дефекти, те започнали да издават триизмерни книги-комикси.

В красива полирана кутия, подобна на кутиите за пури, се намират различни предмети: фотографии, скици на къщи, хартия с отпечатъци на пръсти, изкуствена брада, малък пистолет, миниатюрна къща, в която е извършено убийство, а за убийството се разказва в триизмерната книга роман. Като се натисне вътрешността на кутията, изскачат несвързани листове с протоколи, печати и други работи, отнасящи се до сюжета, който пък се разказва под дактилоскопия (метод за идентификация, опознаване на човека само по отпечатъците от пръстите). Действащите лица са малки кукли и дават представа за персонажите, но не са обрисувани по отделно като в класическите криминални романи.

След  криминалния жанр, новаторите хвърлило око и на класиката: „Фауст” от Гьоте, „Престъпление и наказание” и други цели романи от Достоевски. Но тази работа била трудна, например за съня на Разколников в кутията-книга трябвало да се постави кинематиграфически апарат.

На 20 март 1940 г. патентното ведомство на САЩ регистрира заявление за Comicscope, изобретен оптичен проектор, патентован от "Robert W. Farrell”.

Първият брой на „The Blue Beetle” се появява през февруари 1940 г. с пълноцветана реклама на “Comicscope”, цяла страница в задната корица.

По същото време изданието „Mystery Men Comics”n 7 от февруари 1940 г. отпечатва на цяла страница вътрешната обложка на „Comicscope” с указания за изпращане на талоните и пощенските разходи.

Отново по същото време, през февруари 1940 г., в първият брой на „Science Comics” се появява пълноцветна реклама на страница 64, също с инструкции за изпращане талони за поръчка.

Една година по-късно "Новият 1941 Comicscope" е предложен за продажба в реклами и на други комикс издания, като например в “Speed Comics” n 13,  от май 1941 г., където има реклама на цялата страница от вътрешната страна на  предната корица с информация към желаещите да  изпратят таксата към  "Comicscope Company of America".

Един от издателите, които разпространяват Comicscope е Виктор С. Фокс, той произвежда и безалкохолната напитка  „Кооба-Кола”, чиито реклами също се появяват в комикс изданията.

През ноември 1941 г. Fox Publishing Company публикува “US Jones” комикс. Страниците 32 и 33 съдържат реклама за  Кооба-Кола, изброяващи корпоративните офиси на 247 Парк Авеню.

За газираната напитка Кооба-кола има обяви в много от комикс изданията: „Странни комикси”, ”Мистериозни мъже”, “Wonderworld Comics” и пр., „Кооба-Кола” дори спонсорира радиото на “Blue Beetle”.

Кооба-кола: студено, освежаващо, вкусно и добро за вас, пълно с витамин В! Компанията на Фокс е сигурна, че продуктът е хит сред децата, и затова раздава Кооба-Кола безплатно за офанзиви.

През 1940-те комикси и газираните напитки поемат ръка за ръка. По онова време „магазини за комикси“ не съществуват. Комиксите се продаваха на щандовете за вестници (търсете по будките...) или в  магазини за безалкохолни напитки, като непродадените  комикси не се връщат , а остават по рафтовете дори години, докато някой ги купи.

Виктор Фокс работи за детективските комикси на издателската компания на „Супермен”. След като вижда първите продажби, той осъзнава, че може да придобие сериозни пари чрез бизнеса с костюмираните герои. Затова напуска работата си в DC и започва собствена издателска дейност, но вместо да държи художниците във фирмата, раздава работата на студиа.

По-късно Уил Ейснер разказва спомените за работата си с Виктор С. Фокс и бизнес сътрудника Робърт Фаръл.

По същото време в българските комикс издания четем:

"Читатели! Първата офанзива на в. „Илюстровано четиво” започва с този брой! Читателите имат за задача да намерят нови читатели и по будките да не остане нито един непродаден брой. Редакцията за благодарност към труда и старанието на своите деятелни членове, обещава да пусне 4 нови романи в картини в четири броя на ред. В брой 77, 78, 79 и 80. Читатели от всички градове и села! Проверете на най-близката будка, от която си купувате „Илюстровано четиво” и вижте дали се е довършил брой 77. Щом се довърши, тичайте и проверете на друга будка във вашия район. На отличилите се пунктове ще се раздадат много премии."

 

Още по темата в "Диаскоп":

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019:

"Георги Чепилев за изкуството на комикса"

 

Илюстрации: Архив на Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.