Поетичен Великден в Английската гимназия с Мария Донева и пътуващи сандъчета с нови книги в Пловдив

23.04.2019
Снимка 1

Мария Донева гостува в ЕГ "Пловдив" на 25 април 2019 г.

Детска градина "Светлина" и училище "Свети Константин-Кирил Философ" първи тази година получават сандъчета с безплатни нови книги и игри.

Ученици срещат любим автор – Мария Донева в рамките на фестивала Младият Пловдив чете на 25 април, 12.45 часа, в Заседателната зала на немското общежитие на Английската гимназия. Най-новата книга на авторката е с поезия и се нарича „Щастливи времена“. Може да надникнете в блога на Мария Донева: https://mdoneva.com/

Детска градина „Светлина“ и училище Свети Константин-Кирил Философ първи тази година получават сандъчета с безплатни нови книги и игри. Сандъчетата пристигат на 23 април.

В началото на април „Пловдив чете“, заедно с Фондация „Детски книги“ и Детски отдел на НБ „Иван Вазов“, даде начало на кампания за събиране на 10 „Пътуващи сандъчета Пловдив чете“, които да обиколят читалища, библиотеки и училища в Пловдив и региона.

Всяко от „Пътуващите сандъчета“ получава уникален номер и описание на книгите, които съдържа. Сандъчетата пътуват до библиотеки и училища по заявка, остават за около 2 месеца на едно място, след което отпътуват към следващия получател. Всяка образователна институция или неформална група може да попълни формуляр за заявка на http://libchest.com/. Идеята е съвременни детски книги да стигнат до повече деца и младежи с ограничен достъп до нови четива, които да бъдат четени в училища, библиотеки и читалища.

 „Пътуващи сандъчета“ е инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), насочена към насърчаване на четенето от ранна детска възраст. Основен партньор на проекта е фондация „Детски книги“, която се ангажира с периодичното набавяне на заглавия. Част от книгите в пътуващите над 80 сандъчета в страната са набавени от ББИА, друга част са дарение от Нов български университет, а над 20 са пълни с книги, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“.

„Младият Пловдив чете“ е част от Литературен фестивал „Пловдив чете“ и се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 година.

 

Информация: Гери Георгиева, ИК "Жанет 45"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.