Представяне на Амелия Личева - поет, литературен критик, член на Българския П.Е.Н. център в Столична библиотека

22.05.2019
Снимка 1

Време: 23 май 2019 от 18.00 часа

Място: Литературен клуб, Столична библиотеката

Представя: Митко Новков

Продължава инициативата на Столична библиотека и Българския П.Е.Н.- център за популяризиране на членовете на Центъра. За творчеството на Амелия Личева ще говори Митко Новков, ще има и авторско четене. Събитието е на 23 май от 18:00 ч. в Литературния клуб на библиотеката.

За автора

Амелия Личева е поетеса и литературен критик. Тя е професор по теория на литературата в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Автор е на теоретичните книги „Истории на гласа” (2002), „Теория на литературата” (в съавторство, 2005), „Гласове и идентичности в българската поезия” (2007), „Политики на днешното” (2010), „Кратък речник на литературните и лингвистичните термини“ (в съавторство, 2012), „Литература. Бинокъл. Микроскоп“ (2013), както и на стихосбирките „Око, втренчено в ухо” (1992), „Втората Вавилонска библиотека” (1997), „Азбуки” (2002), „Моите Европи” (2007), „Трябва да се види“ (2013), „Зверски кротка“ (2017). Нейни стихове са превеждани на английски, френски, немски, италиански, испански, полски, словашки, хърватски, унгарски.

Главен редактор на „Литературен вестник”, редактор в списание „Литературата”. Член на редколегията на списание  „Чуждоезиково обучение“.

Носител на отличията „Златен лъв“ за издателски проект за тома „Теория на литературата: от Платон към постмодернизма“, Почетен знак на Столична община, 2007 г., Рицар на книгата на Асоциация „Българска книга“ в категория „Печатни медии – вестници и списания“ за 2016 г.

Носител на наградата „Христо Г. Данов“ за 2018 г. в раздела „За представяне на българската книга“.

 

Информация: Петър Чухов

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.