"Къде отиват мечтите" на пловдивския художник Александър Димитров в галерия Ларго, Варна

22.07.2019
Снимка 1

Арт Галерия Ларго представя

Александър Димитров

Къде отиват мечтите

изложба – живопис

24 юли – 13 август 2019

Откриване: 24 юли 2019 от 18.30 часа 

 

На 24-ти юли 2019 г. ще представим с четвърта самостоятелна изложба в "Ларго" един изключителен и знаков автор, любимец на варненската публика, пловдивски виртуоз на четката и един от десетте наградени с приза "Художник на десетилетието на галерия Ларго"- Александър Димитров. Изложбата се нарича „Къде отиват мечтите“, подготвяна е специално за пространството на галерия „Ларго“ и с нея художникът отбелязва своя 50 годишен юбилей. Заради знаковата годишнина тази експозиция е замислена като един мост във времето. И този мост се случва благодарение на щастливото завръщане у дома на цикъл от шест картини, рисувани от Александър преди повече от 20 години и представени тогава в Германия. Цикълът се нарича „Генезис“ и вдъхновява автора да създаде своеобразно негово продължение. Новата серия картини смислово и естетически са като продължение на тези отпреди, но вече с новите инструментариум и идеи, които авторът развива у себе си през последните няколко години.

Посетителите на изложбата ще видят наистина интересни съпоставки и препратки. Макар и цветово картините да черпят от една и съща палитра, то начина на изразяване на твореца е различен. Темите, които го вълнуват са различни. Противно на общоприетата максима, че мъдростта и философските размисли са функция на зрелостта, в „немския“ цикъл на Сашо отпреди 21 години ще открием един удивително зрял за годините си, овладян и метафоричен творец. Картините са като една снимка на въображаеми, но може би възможни светове, като една прелюдия към генезиса на света. Сякаш творецът е бил ням свидетел на зараждането, на сътворението на чудото на заобикалящия ни мир. Като че ли в картините ще открием бушуващата сила на земните недра, попаднали в плен на мощната прегръдка на водата (Генезис 2 и Генезис 3), изпепеляващата стихия на пясъчните бури, формирали лицето на Земята (Генезис 1) или пък космическите енергии, дали последния тласък на земните енергии (Генезис 4). Така в творбите от преди две декади ще открием страстта и енергията на художник, изливащ върху платното идеите си с устрема на младостта, но пречупвайки ги през философски въпроси и дилеми, нищени от мъдреците откакто свят светува. Кои сме ние? Откъде идваме? Накъде отиваме? Защо сме тук?

В новия цикъл картини от 2019-та, който е своеобразно продължение на предишния, естествено, ще открием друг Александър – по-съзерцателен, по-мек и поетичен в изказа, по-вгледан в детайла. Вселенските стихии тук са овладяни, фокусът е преместен не върху първичното, върху зараждането на света, а върху резултата, върху продукта на този генезис. И така стигаме до любимата поанта в творчеството на пловдивския магьосник на четката – Жената. Тя, светицата, майката, любимата, началото на всички начала е, може би според автора, най-важния и смисления резултат от генезиса. Така във всяка от картините от 2019-та ще открием сред първичния хаос и строг ред, и една крехка, нежна женска фигура, която овладява всички стихии, дава ред и хармония на света, а красотата й възпява съществуването на човешкия род.

За своята изява в „Ларго“ Александър споделя:

"Изложбата „Къде отиват мечтите” е посветена на красивите и така устойчиви витални реалности. Игрите, в които „Азът” търси безусловната свобода. Своята вътрешна „обетована земя” и нашата обща „обетована земя”. Своята свързаност далеч извън рамките на всичко видимо. В изложбата включвам платна, създадени в различни години и обстоятелства, но взаимно привлечени и обединени в своята същност. Картините, създадени през 1998 г., са част от самостоятелната ми изложба, състояла се през същата година в галерия “SUD” в Магдебург – Германия. През 2018 г. в самостоятелната ми изложба отново в Германия и посветена на „Търсещият Човек”, в прекрасната каменна църква на Кемлиц показах част от цикъла „Генезис”,  както и съвсем нови платна, създадени през 2018 г.Там за първи път се срещнаха картини от два различни периода."

За Александър Димитров

Александър Димитров е роден на 24.06.1969 г. в гр. Пловдив. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани 16 самостоятелни изложби в Япония, Австрия, Германия и България, както и участия в международни форуми в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат на наградите на „HARADA GALLERY” Токио, Япония - “Ecologicalpoint” (1995 г.),  Художник на годината на Галерия „Бриз”- Бургас (2007 г.), Художник на десетилетието на Галерия „Ларго“ (2008 – 2018). Създател на Галерия „Бяла Зона”/ Студио „Бяла Зона”и куратор на 26 изложби с участието както на утвърдени артисти, така и на съвсем млади творци. Александър Димитров има реализирани три изложби в Арт Галерия Ларго – през 2011, 2013 и 2015 година. Живее и работи в гр. Пловдив.

Александър се завръща в галерия Ларго, носейки ни вълнения, емоции и картини, специално създадени за изложбата.Очакваме ви на откриването на 24-ти юли, сряда, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8 и заедно, на по чаша вино, ще потърсим в картините на Сашо "Къде отиват мечтите". Изложбата продължава до 13 август.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 

Интервю с Александър Димитров за "Диаскоп":

"Мечтите са безсмъртни като човешката душа"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.