Петя Кокудева: "Лил и Йон, Согнефиорд, Норвегия" - "Поздрави от синята палатка"

17.10.2019
Снимка 1

Лил и Йон

Согнефиорд, Норвегия

Йон преваля шейсетте в малка синя къща край фиорда. Когато не знае какво да каже и му е неловко, започва да тананика. Цял живот е работил на риболовен кораб. Бил е част от 12-членен екипаж - всяка седмица шестима влизали в морето, шестима оставали на работа в диспечерската база.

Един ден от палубата видял осемметрова вълна, прииждаща към кораба. Видял също как вълната някак си не връхлетяла, преминала край кораба - иначе, казва Йон, щеше да ни разбие на тресчици.

Само няколко дни след неведомото спасение, Йон бил на работа в базата на брега. Опитвал през нощта да се свърже с колегите си в морето, но все не успявал. На сутринта станало ясно, че корабът е потънал, а колегите му са мъртви.

*

Лил преваля шейсетте в малка синя къща край фиорда. Горда е, че е родом от островите Луфутен и псува като истинска севернячка. Преди се е занимавала с писане, знаела е испански и френски. Но след като синът й развива умствено заболяване като малък, тя почти престава да спи нощем. Това й докарва нервен срив, вследствие на който Лил забравя много неща - включително езиците, които преди владеела. После става сервитьорката в градчето край фиорда - това работи и до днес.

*

Един ден Лил - самотна обитателка на синята къща - решава да пусне обява във вестника. От онези обяви. Написала, че си търси скромен човек, свестен, и ако може - за майтапа вметнала - да разбира от стари фолксвагени. Така в къщата й се озовал старият рибар с разкошна дядомразовска брада - Йон.

*

Лил и Йон превалят шейсетте заедно - в малката синя къща край фиорда. Той - рибар, пощаден от морето. Тя - сервитьорка, която внезапно забравила почти всичко.

 

Откъс от книгата на Петя Кокудева
"Поздрави от синята палатка", юли 2019
Оформление: Люба Халева
Фотографии: Георги Янев
Вътрешно оформление: Венета Атанасова
Редактор: Надежда Радулова
Брой страници: 240
Цена: 25 лева
 
Публикува се със съдействието на автора.

 

Петя Кокудева в "Диаскоп":

Петя Кокудева и скритите значения на "Лулу"

Петя Кокудева, "Сър Буреноско" - поезия за деца

"Поздрави от синята палатка"

Представяне в РПНМ - Пловдив

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.