Симона Василева, 13 години: "Спасителите на света"

21.10.2019
Снимка 1

Симона Василева участва със "Спасителите на света" в конкурса за фантастичен разказ 2019 на тема "Игра на война".

Получава поощрителна награда - книги на фантастична тема, дарени от екипа на Клуба по фантастика и публикация на разказа със специална илюстрация от "Диаскоп".

Ще ви разкажа една история от 2036 година, когато аз бях малко момиче, а над планетата ни Земя витаеше голяма опасност, която се криеше в тайна от нас обикновените хора. Знаеха само управляващите на всички страни и НАСА. През тази година огромен астероид с големината на две футболни игрища и с маса 50 милиона тона щеше да се блъсне в нас и да застраши нашия живот. Този астероид го кръстиха Апофис - на името на древноегипетското митично чудовище с образ на змей. Когато един ден по новините всички ние разбрахме за това настана паника. Нямаше нищо подготвено - нито бункери, нито начини за предотвратяване на този сблъсък. Всички започваха да се запасяват с храна и вода, сякаш не разбираха, че никой няма да оцелее. Хората бягаха и се блъскаха във всички посоки, а границите бяха блокирани. Датата беше 11 април, а той се очакваше на 13.

Вече беше 12 април, а в небето се виждаше голямо бяло петно, което летеше към нас. В цялата тази суматоха три деца се скитаха сами по улиците и търсеха място където да играят на спокойствие, далеч от тази врява. Това бяха Ники, Сашо и Ани, които се познаваха от дома за сирачета. Те нямаха родители и бяха най-добри приятели. Ники носеше Сашо на ръце, а Ани вървеше пред тях. Откриха стар, изоставен магазин и влязоха вътре. Той беше накрая на града и никой не ги безпокоеше. Когато влязоха завариха купища видеоигри, конзоли и джойстикове. Това беше рай за тях. Собственика явно бързо се е махнал от тук, защото дори и парите в бяха още в касата. Тримата започнаха да обикалят и да избират от кое забавления да започнат първо. Толкова много им харесваше, че забравиха за всякакви опасности. Беше много късно вечерта, когато много уморени и заспаха на земята. Тогава някаква светлина заблещука от дъното на магазина. Чуваше се и  някакъв глас, който ги викаше. Първа от него се събуди Ани. Тя се стресна и бързо събуди и Ники и Сашо. Те се хванаха за ръце и започнаха леко изплашени да вървят към светлината. Когато стигнаха видяха една холограма на един възрастен  мъж, които имаше дълга до земята бяла брада, шапка и някаква дълга пръчка в ръката си. Той им каза:

- Вие сте избраните!

- М-м-моля?- попита Ани.

- Вие сте избраните!

- За какво? - полюбопитства Сашо.

- Вие трябва да спрете този хаос навън, с помощта на супер сили и костюми.

- Супер! Като Супермен?

- Да, нещо такова. С помощта на тези костюми ще получите суперсили. Трябва да спрете огромния астероид, който лети към нас.

. И зад него от земята се появиха три стъклени капсули, в които имаше три костюма: зелен, един син и розов.

- Синият е за мен! - извика Ники.

Ема си взе розовия, а Сашо зеления. И тримата изглеждаха страхотно в тях. Но нямаха време за губене, защото чуха по новините, че вече Апофис вече е навлязъл в атмосферата и се е насочил към техния град. Оказа се, че с тези костюми те могат да летят и са супер силни. Никой от тях не се зачуди за миг, дори дали това си заслужава, защото те бяха умни деца и знаеха, че ако не помогнат те няма кой друг.

Когато излязоха навън небето беше тъмно жълто от прахът който навлизаше в атмосферата. Началото на астероида се виждаше все повече и повече. Затова те не загубиха и секунда  повече, и веднага отлетяха до него. Той беше огромен. Трите деца изчакаха да се приближи още малко до тях и сложиха ръцете си върху него. Започнаха с всички сили да го бутат в обратната посока. Те намалиха скоростта му, но не успяха да го спрат напълно, защото се движеше с 45 000 километра в час. Журналистите веднага ги забелязаха и ги показаха по новините. Хората, които вярваха, че няма надежда вече повярваха в тях. Те се молеха да успеят.  Но трите деца не можеха да се справят и да го спрат напълно. До земята оставаха само няколко километра, но те не се отказваха. Тогава на Ани й хрумна една идея и тя я извика на своите приятели:

- Момчета,  щом стъпите здраво с двата крака на земята вложете цялата си сила, разбрахте ли!

- Да! - извикаха Ники и Сашо.

Бяха на три крачки от земята. Хората се молеха да стане чудо и да успеят.

- Пригответе се!

Но не можеха да издържат. Имаха чувството, че огромният астероид ще ги смаже. Журналистите не спираха да снимат.Вече се виждаше, че земята под краката им се пропуква и всички хора загубиха надежда и започнаха отново да пищят и да бягат.

Е, това съсипа нашите герои и те вече си мислеха, че няма да успеят и ще умрат смазани под този гигант. Но тогава, когато всичко изглеждаше свършено, когато никой не вярваше в тях, дори те самите петима други супер герои повярваха. От далеч се виждаха как те идват и бързат да помогнат. Тава бяха Херкулес, Супермен, Супергърл, Батман и Батгърл. Херкулес веднага се засили да го удари колкото сили има. Всички герои полетяха във въздуха заедно с астероида, но мощният удар на Херкулес не беше толкова силен за да изхвърли огромната скала в Космоса. Затова, когато супер героите усетиха, че астероидът се връща обратно към земята Супермен извика:

- Сега!

И всички полетяха с толкова голяма мощност колкото можеха и след пет минути супер героите го изхвърлиха право в необятния Космос далече от нашия дом.

Когато отново се върнаха на земята хората плачеха от радост, прегръщаха се и целуваха с познати и непознати. Те бяха задължени до живот на своите осмина спасители. Бяха обградени от хора, журналисти и управляващи и изпратиха зов към всички хора по света:

- Нека всички живеем заедно в мир и разбирателство, защото това е най-важното! Нека всички хора се обичат и подкрепят. Да мислят за другия, а не за себе си. Но ако искате истински да ни се отблагодарите за това, което направихме за вас, ще се грижите повече за природата, ще я пазите и обичате. Намалете карането на автомобили и не мърсете природата, защото тя е към своя край и някой ден ще изчезне завинаги. Затова ви молим да обичате ближния си, планетата ни и природата!

Хората обещаха, че ще направят всичко възможно за опазването на природата и планетата ни.

А Ники, Сашо и Ани оставиха живота на супер герои и си намериха любящо и добро семейство, за което те винаги бяха мечтали.

Симона Василева, град Сливен
7 А клас, у-ще „Д-р Иван Селимински”
Преподавател: Д. Тодорова

 

Конкурси за фантастичен разказ и фантастичен комикс

на Клуб по фантастика, евристика и прогностика

"Аркадий и Борис Стругацки" 2017 - 2019

 

Илюстрация: © Студио Диаскоп

 

 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.