по заглавие   по съдържание

Писателят Георги Господинов с престижната италианска награда "Ceppo" за "И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna) в превод на професор Джузепе Дел’ Агата, изд. "Воланд"

16.01.2020
Снимка 1

Международната литературна награда „Ceppo“ (Premio Ceppo Internazionale Racconto), връчвана в Италия, отива при Георги Господинов. Наградата се връчва от 1955-а, а от 2006 става международна. Сред първите й чуждестранни носители е и нобелистът Марио Варгас Льоса.

Българският автор е награден за книгата си с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna), издадена от римското издателство „Воланд“ в превод на професор Джузепе Дел’ Агата.

Книгата с разкази беше възторжено посрещната от големите италиански медии, като „Кориере дела сера“ и „Република“, където Господинов беше наречен „брилянтен разказвач“,  „българския Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки“, сравняван също с Борхес и Боланьо.

Организаторите съобщават, че Георги Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена „За тъгата, страховете, детството и други истории“. На следващия ден (14 март) ще представи най-новата си книга с разкази „Всичките наши тела“, която предстои да излезе в Италия отново в превод на професор Дел’ Агата.

Мотивацията, с която журито присъжда международната награда „Ceppo“ на Георги Господинов като разказвач, завършва с думите: „Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя Аз и другите („Аз сме“), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятенталант за смесване на различни жанрове.“

Освен лекцията и представянето на италианското издание на „Всичките наши тела“ се предвиждат дискусии с автора и срещи с италиански ученици и студенти. Пътуването до там се осъществява благодарение на БКИ в Рим.

https://www.gonews.it/2020/01/16/premio-letterario-ceppo-vincitori-tra-italia-bulgaria-e-germania/

http://paolofabrizioiacuzzi.it/ceppo-2020-64-edizione-pistoia-firenze-14-febbraio-15-marzo-c-s/

 

Информация: Гери Георгиева, ИК Жанет 45                           

 

Георги Господинов в "Диаскоп":

Писателят Георги Господинов и романът "Физика на тъгата" с престижната полска награда за литература "Ангелус"

Георги Господинов гост на Международен филмов фестивал - Бургас

Георги Господинов: Апология на отказа

НОВИ КНИГИ: Георги Господинов и „Там, където не сме”

"Мухата на импресионизма" - анализ на чувствата (впечатления от графичния роман на Георги Господинов и Никола Тороманов) - Част I

"Мухата на импресионизма" - анализ на чувствата (впечатления от графичния роман на Георги Господинов и Никола Тороманов) - Част II

"Щрих и стих": Георги Господинов/Борис Десподов и "Одеонъ" 

"Щрих и стих" - писатели и продуценти

"Щрих и стих" - мост между визуална форма и литературен език 

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.