Янислава Вълкова: "По острието на любовта"

23.01.2020
Снимка 1

Първите два романа на Янислава Вълкова са криминални. За разлика от тях, третият ни повежда по следите на една изключителна любов. „По острието на любовта“ е далеч от розовите, сладникави четива с предизвестен финал. Тук действието е непредвидимо, отношенията са дълбоки, характерите са силни, сюжетът е динамичен и заплетен. Книгата ще ви пренесе в средата на миналия век, когато съдбата среща Рада с Георги. Всичко между тях започва с нежно влюбване, което впоследствие прераства в бурна, страстна и опасна любов.

„По острието на любовта“ ще ви поведе в лабиринт от чувства и емоции. В него има щастие и болка, близост и разочарования, грях и гняв. Действието се развива паралелно в настоящето и в миналото. Група днешни младежи тръгват стъпка по стъпка към потъналите в мистика отношения на Рада и Георги. Историята е разказана увлекателно и обещава, че ще разгръщате с интерес всяка следваща страница. Този роман ще остане в сърцата ви и ще ви бъде трудно да го забравите.

Премиерата ще се състои на 14.02.2020г. от 18.30 ч. в Български културен център, а "По острието на любовта"  може да намерите в книжарниците.

Наистина никой не отричаше качествата на Рада, но в социалната йерархия тя стоеше по-долу от Цветан. Само красотата не стигаше, за да получи признание една жена. А тя си беше истинска хубавица. Кожата на лицето ù беше бяла и гладка, а когато се смутеше, по страните ù избиваше лека руменина. Косата ù – дълга, черна, с едри буйни къдрици, укротени в дебели плитки, очите – големи и тъмни. Тялото ù стройно, с приятно оформени женски извивки. Имаше някаква дълбока, вътрешна красота, сякаш тя се излъчваше от цялото ù същество. При все това, в селото имаше и други приятни девойки от доста по-заможни семейства. Когато жена му Пена го попита какво е харесал в това момиче, Камен отговори:

– Има характер. Ходи с вдигната глава, гърбът ù е изправен, стъпката решителна. Винаги ме поздравява и ме гледа смело в лицето. Горда е. Харесвам тази порода хора. И ти си същата, затова те избрах и никога не съм съжалявал.

– Значи казваш, че е проклета и зла като мен – Пена се усмихна. Своенравна и инат жена беше тя на младини, но Камен успя да я укроти, в известна степен. Той обичаше предизвикателствата. Голяма тръпка му стана, ех... Все се бореше с нейната непокорност. С времето, след като минаха през буйни караници и буйни сдобрявания, семейството им стана здраво, а любовта им още по-силна. И все пак, дори след толкова години, тя още успяваше да го изненадва, да го провокира и ако не е на кеф, да му създаде сериозно напрежение.

Пена прие избора на мъжа си. Не на доверие, разбира се. Запозна се с момичето, разговаряха дълго, гостуваха си, изпитваше я, даваше ù напътствия. После обиколи съседките на Рада, поговори с тях, уж случайно, но си състави собствено мнение и то беше изцяло положително. Хареса бъдещата си снаха, доколкото изобщо това беше възможно за една свекърва. Не само я одобри, а дори предложи на Камен в новата къща да влезе по-малкия им син, което беше против традицията. Скоро започна да припира по-бързо да завършват строежа ù, та да има къде да живеят младите. Хич не смяташе двете семейства да живеят заедно.

 

  • Откъс от книгата на Янислава Вълкова "По острието на любовта", изд. Монт.
  • Публикува се със съдействието на автора.

 

Думи за книгата

В новия си роман "По острието на любовта" Янислава Вълкова продължава традицията на класическата българска литература за създаване на силни и въздействащи образи, каквато е нейната Рада. От друга страна обаче тук са спазени каноните и на фентъзи жанра чрез сблъсъка на паралелни светове, времена и събития. Повествованието е увлекателно, образите - дълбоки, посланието на романа - силно и невъзможно за забравяне.

Любовта може да е разрушителна, но не може да бъде разрушена. Тя съществува отвъд времето и пространството, надживява ни и ни продължава. Трябва само да си простим, че обичаме.

Ива Спиридонова

 

Янислава Вълкова в "Диаскоп":

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.