Георги Чепилев: В България "Статуята на свободата" танцува фокстрот

28.01.2020
Снимка 1

В българско комикс издание от 1927 г. се вижда скучаещата богиня на демокрацията да скача във въздуха от радост при посрещане на въздушния герой Чарлз Линдберг. Както съобщава пояснителният текст под кадрите в комикс репортажа „Историята на въздушния герой Линдберг“:

I. Орелът  към смелия пилот: От днес нататък царското място се пада на тебе. Дългът ми налага да абдикирам.

II. Как парижаните посрещнаха Линдберг в парижкия аеродрум Бурже! Или участта на Линдберговия летателен апарат. (Сякаш картина от времето на приватизацията в BG).

III. В Ню Йорк посрещнаха Линдберг така, че прочутата „Статуя на свободата” скочи във въздуха от радост и облакодерите (т.е. небостъргачите, които се стремят да надраснат розовите облаци) хвърлиха своите покриви.

От комикса се вижда триумфалното шествие на кумира за милиони, който за пръв път без кацане прелетява Атлантическия океан от Ню Йорк до Париж през 20 май 1927 г. Преди това историческо събитие шестима летци-изпитатели изгубват живота си в опит да прелетят същото разстояние.

Движенията на Статуята на свободата  изобразяват танцови елементи от фокстрот.

Фокстрот е бърз танц за двойки и се развивал непрекъснато. Роден през 1914 г. в Ню Йорк, през 1920 г. вече така увлича Париж, че става танцът на буржоазна Европа. Комунистическата идеология го определя като „нов вид порнография” или „залезът на Европа”.  Но има специалисти, които  представят  даден етап на развитието му като посветен в чест на „Историята на въздушния герой Линдберг”: след като двойките изтичват една от друга на разстояние, равно на танцувалната зала, символ на човешкия океан, мъжът и дамата летят обратно в прегръдките един към друг. Характерни са и следните движения: въртене, въртене на пета и промяна по посока на часовниковата стрелка и обратно. Дали има общо и с тогавашната нова икономическа политика?

 

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.