Иван Димитров: "Желания" - "Силата на думите"

06.04.2020
Снимка 1

Новороденото ревва, защото много иска да се върне обратно в утробата. Пълзящото бебе плаче от безсилие – има огромно желание да проходи, а още никак не му се получава. Проходилото дете се отегчава до смърт от баба си и мечтае да тръгне на детска градина, за да си играе с други деца.

Детето в детската градина въздиша тежко: само да започне училище и да се свърши с ужаса на детската градина. Ученикът няма търпение да стане студент, честно казано по-глупаво нещо от училището няма на тоя свят. Студентът брои дните до дипломирането, тъй като университетът му е втръснал до болка, иска да си намери истинска работа и да заживее истински живот. Младият работещ мъж бленува да се ожени, понеже живее ли се само с едната работа? Наскоро ожененият чака да се роди първородното му дете, че бива ли така с жена без дете, но нещо се бавят със зачеването.

Бащата на средна възраст обича децата си, но вече ги чака да поотраснат, за да си поживее още малко. Застаряващият мъж живее за уикендите, в които се среща с вече порасналите си деца и с умиление си спомня времето, когато са се виждали ежедневно.

Мъжът пред пенсия не вижда вече никакъв смисъл в работата и кротко чака пенсия, за да види и той какво е живот, че в досегашните си дни не е спрял да работи. Пенсионерът се надява само да е здрав и бабата да е жива по-дълго време, друго не му е останало, ако не броим най-важното – внуците. Пенсионираният вдовец вече се е наживял и само чака да се свърши тая работа с живота, но си трае пред децата и внуците – да не ги притеснява. Умиращият вдовец лежи на смъртно легло и всичко дава само и само да поживее още малко, няколко минутки, колкото там му отпуснат. И само мъртвецът си лежи блажено в ковчега и нито иска нещо, нито се терзае и е доволен от положението. Това хората все нещо гонят, все нещо са недоволни, все нещо чакат. Пълни идиоти! Какво да ги правиш?

От книгата на Иван Димитров "Силата на думите", ИК "Жанет 45", 2020, втори тираж

Публикува се със съдействието на автора и издателството.

 

Илюстрация: © Георги Чепилев, "Стълбата на живота",

проект за стенопис

 

Иван Димитров в "Диаскоп":

Втори тираж на сборника "Силата на думите" на Иван Димитров

XXV поетически трубадурски двубой: Иван Димитров срещу Васил Прасков

Иван Димитров: "Една от моите медитации"

Иван Димитров: "Какво трябва да говориш на момиче, в което току-що си се влюбил"

Нели Лишковска: "Софийски ангели"

"Не си отивай кротко в тъмнината"

 

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.