Пророчество от света на комикса: Рисувана история на Рафаел Марчело от 1979 година разказва за мистериозен вирус, подобен на COVID-19

19.04.2020
Снимка 1

От пощата на Диаскоп 

Комикс дружество Русе:

"Едно предчувствие от света на комиксите от 1979 година"

 

Редакцията на „Диаскоп”изказва благодарност на колегите от гр. Русе за тяхната инициатива - да споделят с нас любопитни факти от света на комикса, резултат от техния дружествен живот. 

Стоян Стоянов

Боян Драганов

На редовните си онлайн сбирки Русенският клуб на почитателите на комикса „Марчело“, съвместно с експозицията „Музей на комикса“ към Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се натъкнаха не невероятен комикс факт от страниците на култовото списание „Пиф“(„Pifgadjet“). Комикс феновете Стоян Стоянов, Николай Маринов и Данаил Стефанов ни показаха книжка № 512 на изданието от януари 1979 година, в която е публикуван поредния епизод от поредицата „Доктор Жустис“ или в буквален превод на български – Доктор Правосъдие.

Епизодът е озаглавен „Един изпуснат вирус“ и се явява като пророчески за днешното време, обладано от пандемията Коронавирус. 

В редовете по-долу проследяваме за какво става въпрос.

В централата на Световната здравна организация (OIS) в Женева се получава тревожен сигнал: „Страшен неизвестен вирус от грип покосява цяла Европа – от Москва до Лондон и от Хамбург до Неапол, половината от населението е приковано на легло… Хората са покосени като от меч, мъртвите се увеличават, чувства се дефицит на здравен персонал…  Медиите съобщават, че това нито е предходния руски щам на грипния вирус, нито път този от Хонг Конг. По-скоро става въпрос за потънал в мистерия вирус. В СЗО предстои пресконференция от високопоставено лице, но вместо него пред журналистите се появява д-р Жустис, тъй като и то е заболяло. Той съобщава, че става въпрос за вирус, разработен в английска лаборатория, собственост на г-н Бенсън. Установено, е че определен щам на вируса е „изпуснат“ при необясними обстоятелства от лабораторията. И точно този щам покосява населението на Европа. В резултат на неприятно стеклите се обстоятелства, г-н Бенсън е намерен мъртъв на работното място в кабинета си с пистолет в ръка. Предполага се, че най-вероятно става въпрос за самоубийство.

Веднага след пресконференцията д-р Жустис лети за Лондон, за да разследва мистериозните обстоятелства около изпуснатият вирус. Дипломатът Ричар Харвангер, представител на английското здравно министерство, му дава координати на лекар, който е близък с вдовицата на г-н Бенсън. Той го убеждава, че в Англия се вземат всички мерки за овладяването на епидемията. Но ходейки по улиците на Лондон, д-р Жустис вижда съвсем друго – масово болни хора, полицаите кихат с кърпички на лицата. Кихат дори и конете на гвардейците пред Бъкингамския дворец. Д-р Жустис си мисли „Може би това е проява на английски хумор от страна на здравния представител, какви мерки са взети, като всички са болни и кашлят?!“.

Д-р Жустис отива в дома на въпросния лекар, който е и шеф на голяма здравна лаборатория, за свръзка с г-жа Бенсън, но го заварва и него на легло. На нощното си шкафче той държи бутилка с „Ямайка“ и му казва, че тя е превантивната мярка за борба с вируса и му предлага да му налее „едно“. Д-р Жустис възпитано отклонява предложението. Както и да е. Жустис взема телефона на г-жата и научава адреса ù, като незабавно се отправя към нейния дом. По пътя го чакат множество изненади от „случайно“ срещнати лица, които всячески се опитват да го преследват и възпрепятстват – чрез средствата, дори и на физическата саморазправа. Но д-р Жустис е подготвен за такива ситуации и както винаги „възнаграждава“ нападателите си със здрав пердах от хватки от източни бойни изкуства – в продължение на две комиксови страници. Стигайки до дома на г-жа Бенсън той е ужасен от страшна гледка: тя е пленена от двама похитители, със запушена уста. Благодарение на владението на бойните техники д-р Жустис неутрализира и тях за нула време. Притеснената г-жа Бенсън му разказва подробно обстоятелствата около мистериозното изчезване на щама на вируса от лабораторията на покойния ù съпруг. Всъщност – там се е разработвала и ваксина, която ще струва много пари, но документите по лабораторните изследвания внезапни изчезват. Тогава г-н Бенсън установил и липсата, т.е. „изпускането“ на щама на зловещия вирус, който е охактеризиран като носител на „депресивни състояния с психотропно въздействие върху организмите на потърпевшите.“ Благодарение на своята находчивост д-р Жустис успява да разплете казуса – оказва се, че зад цялата мистериозност на случая стои английският здравен дипломат Ричар Харвангер, който „изпуска“ вируса и държи документацията за ваксината, а също така е устроил и внезапните възпрепятствания на представителят на СЗО – д-р Жустис.

Историята завършва – с обратен полет на д-р Жустис до Женева, където и той е прикован за кратко време на легло, покосен от вируса. Лекарят, който идва да го лекува, му предписва антибиотик, но д-р Жустис му споделя за „превантивната алкохолна ваксина“ на английския му колега. „Не правете така, Жустис, знаете, че англичаните не са като останалия свят“ – му отговаря лекуващият лекар.

--------------

Автори на поредицата с приключенията на „Д-р Жустис“ са сценариста Жан Оливие и художника Рафаел Марчело. В знаковия епизод „Един изпуснат вирус“ виждаме невероятната находчивост на авторите в представянето на сюжета на комиксовото повествование, където една заплетена история е показана чрез изразните средства и елементите на рисуваните поредици по достоверен и за днешните времена начин. Още в първия заглавен панел на комикса има изрисуван голям макет на вируса – кръг като планета с хиляди вирусови окончания и израстъци, така популярни и днес. Но „пророческият“ елемент тук е ситуиран именно в застъпването от изображението на вируса върху картата на Европа и по-точно основно върху Северна Италия (от където тръгна заразата от коронавирус в Европа през 2020 г.), Австрия, Швейцария и Германия. В комикса присъства и още един кодиран елемент. По ирония на съдбата – през януари 1979 година авторите на епизода „Един изпуснат вирус“ небрежно пророкуват още едно знаково събитие за Европа, което се сбъдва само четири месеца след излизането на въпросния 512-ти брой на „Пиф“. По-наблюдателните читатели сигурно са забелязали, че за прототип на г-жа Бенсън, художникът Рафаел Марчело е използвал образа на младата тогава Маргарет Тачър, която към него момент е все още само лидер на опозицията и министър на екологията в сянка, но от 4 май 1979 година вече е първата жена Министър председател на Великобритания. По време на управлението ù английската икономика е вдигната на крака след реанимацията в края на 70-те години на ХХ век.

Какво да се прави, понякога и комиксите са пророчески!

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.