Романът „Връзки“ – историята на един брак, от италианския писател Доменико Старноне

05.05.2020
Снимка 1

Издателство "Авиана" представя романа "Връзки" на Доменико Старноне, публикуван в повече от 30 страни и носител на наградата "The Bridge" за най-добър роман на 2015 година.

„Връзки“ е емоционално силен и провокативен роман за отношенията, семейството, любовта и неразрешимите последствия от нечии действия. Това е историята на един брак. Съпруг, съпруга, две деца... Обикновено семейство. Подобно на много бракове, и този е бил подложен на напрежение, изхабяване, на тежестта на рутината. И все пак той е оцелял или така изглеждат нещата. Както често се случва, зад благополучната фасада се крие взаимно неразбиране, което постепенно прераства в раздразнение и огорчение.

Разривът в брака на Ванда и Алдо е от години. Ако човек се вгледа достатъчно внимателно, разкъсванията и линиите на разлома са очевидни. Бракът им е напукана ваза, която може да се счупи при най-малкото докосване. Или може би вече се е разпаднал, но никой не е готов да признае този факт. Възможно ли е разбитият живот да се залепи отново като счупена ваза? И най-важното – заслужава ли си? Прекарваме живота си в разбиване на вази и залепване на парчета, за да се заблудим, че сме чисто нови.

 „Ако си го забравил, уважаеми господине, да ти напомня: аз съм твоята съпруга.” Така започва писмото, което Ванда пише на съпруга си, напуснал дома, оставяйки я във вихъра на буря от безсилна ярост и въпроси, на които не може да отговори. Те са се оженили млади в началото на 60-те години, от желание за независимост, но светът около тях се е променил. Той е влюбен в непозната в Рим, а тя е с децата си в Неапол.

Романът се състои от три части, във всяка от които авторът последователно предоставя правото на глас на всички участници в семейната драма – съпруга, съпруг и деца – позволявайки на читателя да изслуша съответната болезнена версия на събитията и да направи собствено заключение защо животът на тези хора се е превърнал в лична катастрофа.

Името на романа е умишлено двусмислено. То предполага специален възел, с който бащата учи сина си да връзва обувки, и сложните отношения в едно семейство. Нищо не е по-радикално от изоставянето, но и нищо не е по-упорито от онези невидими връзки, които обвързват хората един с друг. Авторът ни предлага вълнуваща история за бягство, за връщане, за всички провали, които ни се струват непреодолими и които ни съпътстват цял живот.

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

Накратко за автора

Доменико Старноне (роден през 1943 г. в Неапол) е италиански писател, сценарист и журналист, един от най-известните романисти. Работил е като гимназиален учител и редактор за няколко вестника и сатирични списания. Публикувал е романи и разкази, по чиито мотиви са екранизирани редица филми. През 2001 г. е спечелил наградите „Стрега“, „Неапол“ и „Кампиело“ с романа си „Улица Джемито“.

 

Информация: Издателство Авиана

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.