Емил Верхарн: "Някъде на север"

14.05.2020
Снимка 1

В тези следобедни тоскански часове, в които на слабата светлина чувам да звънят камбаните на Флоренция, моят противоречив сън ми напомня ледена стая в осмоъгълна кула, на края на северен град.

Там някъде!

Покривите, чиито ясни линии очертават ъгли в небето; стените, еднакво високи; стъклата, с цвят на стомана – всички те правят по-точен за мен изведнъж появилия се сън: може да се каже теореми, изрязани от студа. Крилата на вратите, с техните бронзови пирони, изникват ненадейно в стаите, застинали по протежение на улицата. Няколко тънки и враждебни дървета избуяват над дворовете; техните клонки са настръхнали като сноп от разтворени нокти. Симетрични железни огради охраняват празни градини!

Леден лазур; слънце от бледо сребро.

Часовникът на една кула изведнъж спря. Звукът е като завързан в камбаните, по които биещите чукове щяха да отекнат. А в тази зала, на края на този град, ми се привижда как вървят големи сенки в бели дрехи. Стъкла, разположени едно срещу друго, изрязват по стените в далечината вестибюли от кристал и подбуждат само моя сънен полярен подход, който мисълта ми извайва там. И тишината там е нечуплива – една дълбока тишина до необятното, една толкова абсолютна и пълна, че като си помисля за нея, ушите ми екнат. И все така, и все бавно жените вървят и се срещат, и се докосват, и нищо не се чува; но ако две от тях изведнъж се погледнат, имаш чувството, че диамант се пропуква във въздуха.

„Льо Кок Руж“, 1895

 

Колаж: ©Георги Чепилев

От книгата на ИК Гутенберг "Пламъци над календара", 2016
Брой страници: 144
Цена: 14 лв.

 

  • Публикува се със съдействието на издателството.

 

Eмил Верхарн в "Диаскоп":

Писма до Гео Милев

"Малки градове"

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.