Представяме ви: Стоян Гяуров - "Платон, прасето и последният буржоа"

18.07.2013
Снимка 1
Текстовете в този сборник са писани между 2002 и 2012. Всички те са били излъчени по радио “Дойче Веле” и публикувани на неговата интернет страница, много от тях - препечатани в български вестници и електронни медии. Освен есета, размисли, афоризми, импровизации тук са събрани преди всичко рецензии за книги, главно от графата нехудожествена литература (история, култура, политика), повечето от които не са преведени на български и повечето от чиито автори са слабо или съвсем непознати в България. Тематичният кръг на текстовете е извънредно широк, но онова, което ги обединява, прословутата “червена нишка”, е лесно доловимо: това е тихата носталгия по залязващата книжна култура, съчетана с недоверие, дори, нека призная, неприязън към дигиталния културизъм, форматиращ погледа към света особено на младите поколения.

В подготовка за това издание материалите бяха прегледани и коригирани, но не и актуализирани към днешна дата, тъй като в много случаи това би се отразило върху смисъла им или би наложило отпадането на отделни текстове, на които държа; за ориентировка в края на всеки е посочена датата на първата публикация. Текстовете са групирани в шест глави, повече за прегледност, отколкото според някакъв твърд критерий. Въпреки това отделните групи имат тематични възли, които внимателният читател бездруго ще напипа.

Стоян Гяуров, бележки към неговата книга с публицистика

"Платон, прасето и последният буржоа", изд. "Ерго", 2012

Още от книгата тук

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Стоян Гяуров е журналист и преводач, роден през 1950 в Хасково.

Завършва английска филология в Софийския университет, след което работи в държавното радио. От 1990 до 2012 е редактор в радио „Дойче Веле”, Бон. Превел е книгите: „Светът на късната античност” от Питър Браун, „Невинни ръце” от Александър Демант, „Мойсей Египтянина” от Ян Асман, „Бъдещето на класическото” от Салваторе Сетис, „Фараонът Пруст” от Михаел Маар.

 

снимки: Мартин Христов

текствоте и снимките са предоставени от автора Стоян Гяуров и от издателство "Ерго"