Христина Мирчева: "Денят на едрите цветя"

31.07.2020
Снимка 1

Летни халюцинации

Едрите цветя съжителстват с черепите и сухите клони в големите каньони, редом до пустините.

Владетелката на този едновременно противоречив и цялостен свят е слаба висока жена с болезнено обтегната назад коса. Погледът ù обгръща света пред нея, прониква в материалния мрак като огнен лъч, гори и обагря, повелява какъв да бъде той отново и отново.

В гръб, с извита в профил глава прилича на Еленка, която познавам само от няколкото оцелели снимки преди век - винаги с тъмни дрехи и коса, завита на тежък кок в каменния двор.

Един и същи дух в две различни тела. Едното родено под щастлива звезда в свободна ветровита страна, а другото умира рано с изранено от забрани тяло, с дупки в сърцето от мъка и жал.

За всичко това свидетелстват цветята с едри листа - потрепващи воали в горещината, редом до светещи черепи в големите каньони и страшни пустини.

27 юни 2020

 

Фото: Ина Мирчева

 

Летни халюцинации в "Диаскоп":

"Риби сомнамбули"

"Тя е там, където е и той..."

"Черешово пиле"

"Мол, могила, дрогерия, която търси продавач..."

"Падналият дувар и кавгаджиите"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.